Yahoo dalo znovu Microsoftu košem

San Francisco - Internetová společnost Yahoo odmítla společný návrh Microsoftu a investora Carla Icahna na převzetí. Nabídku jí největší světový výrobce počítačového softwaru a Icahn předložili v pátek, podle Yahoo ale obsahovala nepřípustné podmínky, zejména výměnu celého vedení firmy.

Nový návrh předpokládal, že by Yahoo prodala své internetové vyhledávání Microsoftu a zbytek firmy by převzal Icahn. Odmítnutí nabídky vedení Yahoo zdůvodnilo tím, že by její přijetí znamenalo zmaření plánů prodat společnost za plnou a spravedlivou cenu včetně prémie za kontrolu. „Tato zvláštní a oportunistická aliance Microsoftu a Carla Icahna se vůbec nezajímá o zájmy podílníků Yahoo,“ prohlásil předseda správní rady Yahoo Roy Bostock.

Yahoo se ale nelíbilo také to, že k podmínkám nabídky patřila okamžité výměna správní rady a odstranění nejvyššího managementu. Microsoft a Icahn na těchto podmínkách trvali a odmítali o něm diskutovat.

Návrh Microsoftu a Icahna tlačí na akcionáře Yahoo několik týdnů před valnou hromadou firmy 1. srpna, kde chce Icahn odvolat generálního ředitele Yahoo Jerryho Yanga a nahradit devítičlennou správní radu vlastní sestavou ředitelů. Icahn v současnosti vlastní pětiprocentní balík akcií Yahoo.

Management Yahoo se nelíbí ani Microsoftu. Ten prohlašuje, že již není ochoten jednat s Yangovým týmem, ale že je ochoten obnovit jednání o koupi firmy, pokud bude na valné hromadě vedení vyměněno.

Microsoft usiluje o převzetí Yahoo již více než půl roku. Zaplatit za firmu chtěl 47,5 miliardy dolarů. Na začátku května ale kvůli neshodám s managementem vyhledavače jednání ukončil. Oznámil tehdy, že jednání okamžitě obnoví, pokud bude mít Yahoo po valné hromadě na začátku srpna nový management.