Česko zaplatí za pořádání olympiády téměř 500 miliard

Praha - Pořádání olympijských her v Praze v roce 2016 si vyžádá značnou investici. V celé České republice bude třeba vybudovat infrastrukturu za téměř 500 miliard korun. Značnou částku zaplatí také Praha. Část peněz by mohly pokrýt příjmy z olympiády. Efektivita celé investice je ale nejistá.

Aby mohla Praha pořádat olympijské hry, musela by nejprve podniknout řadu kroků ke zlepšení infrastruktury. Fungovat by musely například čtyři trasy metra, dobudovat by se musel nový pražský okruh a rychlodráha na letiště. Celková investice by město vyšla přibližně na 135 miliard korun. Na otázku, kde magistrát potřebné peníze sežene, odpověděl zástupce obecně prospěšné společnosti Praha Olympijská Tomáš Petera takto: „Těch 135 miliard je složeno přibližně z padesáti procent z příjmů od mezinárodního olympijského výboru, ať už jsou to příjmy za televizní práva a z prodeje vstupenek. Zbytek připadá na město, na stát, popřípadě na privátní sektor.“

Rozsáhlé investice si ale vyžádá také zbytek země. Dobudovat se bude muset dálniční síť. Peníze budou nutné také na posílení železničních spojů a telekomunikační sítě. Asociace podnikatelů ve stavebnictví tuto částku odhaduje na 487 miliard korun.

Mnohé stavby budou využitelné i po skončení olympiády pro zlepšení životní úrovně obyvatel Prahy. Některé bude ale čekat demolice. Architekt a bývalý primátor hlavního města Jan Kasl k tomu v rozhovoru pro ČT řekl: „Ze 33 požadovaných účelových staveb se jich 26 musí budovat a z nich půlka by se zase měla demontovat. Tam vidím největší otazníky v investiční efektivnosti celé akce.“

Kandidatura Prahy na pořádání her v roce 2016 může být ale chápána spíše jako formální. Skutečně silným kandidátem bude Praha spíše až v dalším období. K tomuto názoru se přiklání předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek. Podle něj získá Česká republika při první kandidatuře posudky odborných komisí ke svým olympijským projektům. Teprve v dalších letech bude moci vystoupit s naprosto dokonalým plánem.