Prodej ekologické nafty zatím provázejí rozpaky

Praha - Prodej ekologické nafty se nerozběhl úplně podle původních představ. Od září musí pumpy prodávat dieselové palivo se dvěma procenty biosložky, ale neděje se tak. A trest za to zatím nehrozí. Řidiči si zase stěžují, že jim stát neodpověděl na řadu otázek.

Neoznačené stojany a žádné informace o tom, jestli právě čepovaná nafta už obsahuje biosložku, nebo ne. Situace je podobná na většině benzínových pump v České republice. Řidiče přitom zajímá, jestli přidaná biosložka nepoškodí motor jejich auta.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman ale vylučuje, že by dvě procenta biosložky v naftě mohla životnost motoru zkrátit. „Důležité je, aby množství biosložky nepřesáhlo pět procent, toto množství by už podle expertů mohlo motorům škodit. Toto právě kontroluje Česká obchodní inspekce.“

Čerpací stanice ale zatím naftu s biosložkou příliš nenabízejí. Ivan Ondráček, předseda představenstva Společenství čerpacích stanic, to vysvětluje tím, že se množství biosložky počítá v celkovém objemu paliva uvolněném do konce roku – je proto jedno, jestli s jejím přidáváním začnou zítra nebo za měsíc.

Když ale předepsanou normu v prodané naftě nedodrží, hrozí jim pokuta 2 miliony korun. Navíc za každý litr nesmíchané biosložky zaplatí dalších 75 korun. Nafta tedy sice bude ekologičtější, ale bioložka zvedne i její cenu - ta je teď v průměru kolem 28,20 korun. „Přimíchávání bioložky může v nejbližších měsících zvednout cenu zhruba o 20 až 40 haléřů,“ odhaduje analytik Petr Čermák ze společnosti Colosseum. A zdražení se nevyhne ani benzínu. Od příštího roku bude totiž muset obsahovat také dvě procenta biosložky.