Rakousko odmítá dostavbu Temelína, ale už ne tak radikálně

Praha/Vídeň - Česká republika začala podle slov ministra průmyslu a obchodu Martina Římana výhledově uvažovat o dostavbě dvou bloků jaderné elektrárny Temelín a jednoho až dvou bloků v Dukovanech. Firma ČEZ už minulý týden požádala ministerstvo životního prostředí o posouzení vlivu rozšíření Temelína na životní prostředí. V Rakousku tyto zprávy vyvolaly negativní reakce, nikoli však tak radikální, jako by tomu zřejmě bylo ještě před několika lety.

Rakousko, známé svým odporem vůči jaderné energetice, reagovalo ústy svého ministra životního prostředí Josefa Prölla (ÖVP). Ten zopakoval kritiku na adresu stávajících bloků JETE. Řekl, že Rakousko bude dostavbě Temelína bránit všemi prostředky, a vyzval Česko, aby místo plánů na dostavbu věnovalo pozornost těm aspektům Temelína, které Rakousko stále považuje za bezpečnostní rizika.

Zásadním tématem zářijových předčasných voleb se dostavba českých jaderných elektráren zřejmě nestane. Téma již totiž bylo zdiskreditováno v předchozích volbách, kdy se rakouští politici předháněli ve slibech, které nemohli splnit. Prohlašovali například, že donutí českou vládu, aby temelínskou elektrárnu uzavřela.

Horkým tématem už dostavba Temelína není také kvůli změnám nálady v celé Evropě. Kvůli evropským energetickým potřebám se jádro jeví jako důležitá alternativa, kterou nelze zavrhovat. Tyto názory se čím dál častěji objevují i na stránkách rakouského tisku, který rovněž zprávám o plánovaném rozšíření Temelína nevěnuje tolik prostoru, jako tomu bylo v minulých letech.