Zemědělské výrobky podražily za rok o více než čtvrtinu

Praha - Ceny zemědělských výrobců se stále zvyšují, v červnu meziročně vzrostly o neuvěřitelných 25,4 procenta. Meziměsíční vývoj byl sice příznivější, důvod k optimismu to ale podle odborníků není. Zdražovali také průmysloví výrobci, stavebnictví a tržní služby.

V červnu zdražily zejména brambory (o 32,2 procenta), ale i chmel a prasata. I když meziroční srovnání stále vypadá katastrofálně, ve srovnání s květnem ceny zemědělských výrobců klesly celkově o 0,5 procenta. Podle odborníků to ale stále není důvod k přehnanému optimismu. „Jde o jedno měsíční číslo a ta rizika směrem k úrodě, a tedy růstu cen potravin, jsou pořád vysoká, takže bych nedělal přehnané závěry z jednoho čísla,“ varoval analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Ceny rostly i u průmyslových výrobků. Meziměsíčně se zvýšily o 0,8 procenta, v meziročním srovnání o 5,3 procenta. Poháněl je zejména růst cen ropy, která již překonala 145 dolarů za barel.

Zdražování trápí celý svět

Růst cen už není pouze lokálním fenoménem České republiky, jako tomu bylo dosud, trápí téměř celý svět. „Statistiky ze světa jasně ukazují, že nyní čelíme globální inflaci. Problém tedy není v domácích úrokových sazbách, ale v globálních cenách surovin,“ upozornila ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. Zbrždění růstu cen napříč celou ekonomikou se podle ní jen tak nedočkáme. Kvůli drahé ropě bude pokračovat i nadále.