Americká vláda zachraňuje klíčové hypoteční ústavy Freddie Mac a Fannie Mae

Washington/New York - Americká centrální banka a vláda nabídly masivní podporu polostátním hypotečním agenturám Freddie Mac a Fannie Mae. Ty v USA hrají ústřední roli ve financování trhu hypoték, když financují zhruba polovinu všech půjček na bydlení. Podpůrný plán, bez kterého by obě agentury zřejmě zkrachovaly, počítá se zpřístupněním nových a levnějších úvěrů, v případě nutnosti vláda převezme v agenturách i podíly.

Freddie Mac a Fannie Mae financují hypotéky za šest bilionů dolarů a jejich krach by srazil Spojené státy do těžké recese. Oba ústavy patří do kategorie institucí GSE (government sponsored enterprises), kde je ještě několik menších agentur s podobným zaměřením. „Freddie Mac a Fannie Mae jsou velmi důležité instituce. Ministr financí Paulson a šéf Fedu Bernanke mě ujistili, že udělají maximum, aby problém vyřešili,“ prohlásil americký prezident George W. Bush.

„Jejich samostatnost a životaschopnost je důležitá k zachování důvěry a stability v náš finanční systém a naše finanční trhy,“ zdůvodnil ministr Paulson krok svého úřadu. „Proto musíme učinit opatření, abychom se s touto situací vypořádali, než budeme mít přísnější regulatorní rámec,“ řekl dále k návrhu.

Agentury křísí ministerstvo financí i Fed

Podporu agenturám vyjádřilo jak ministerstvo financí, tak americká centrální banka (Fed). Ministerstvo okamžitě, byť pouze na přechodnou dobu, zvýší úvěrový rámec k čerpání kapitálu na svou běžnou činnost. Pokud si to vyžádají okolnosti, ministerstvo také nakoupí v agenturách určitý podíl. V takovém rozsahu se agenturám pomoci od ministerstva ještě nikdy nedostalo. Fed oběma agenturám zpřístupní nouzové úvěry, takto už podpořil například investiční banky a jeho pomoc je nejrozsáhlejší od velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století.

Analytici hodnotí chystané kroky vesměs velmi příznivě a tvrdí, že situace obou agentur by se tím mohla vyřešit. Svědčí o tom i reakce dealerů ve Frankfurtu, kde se akcie Freddie Mac a Fannie Mae rovněž obchodují. Krátce po otevření německé burzy se kurz Fannie Mae zvýšil o více než 11 procent, Freddie Mac zaznamenal zisk téměř 17 procent. Kurz dolaru na plán vlády a Fedu zareagoval zpevněním a předpokládá se, že vzhůru se vydají také americké akcie.

Plán záchrany se v některých kruzích setkal i s kritikou, protože se prý vláda snaží zachraňovat polostátní instituce na úkor daňových poplatníků. Paulson ale řekl, že v každém okamžiku bude pomoc koncipována tak, aby zájmy daňových poplatníků byly chráněny. Vládní pomoc musí ještě schválit Kongres, jeho obstrukce se ovšem nečekají.

Dvě agentury garantují polovinu nesplacených úvěrů

Freddie Mac a Fannie Mae kupují úvěry od hypotečních bank a dalších institucí, které je poskytují. Hypoteční půjčky následně konsolidují do dalších finančních nástrojů, které prodávají. Dodáváním potřebného kapitálu na trh tak přispívají k jeho stabilizaci.

Celková nesplacená částka z hypotečních úvěrů v USA se pohybuje kolem 12 bilionů dolarů. Freddie Mac a Fannie Mae vlastní či garantují úvěry za téměř polovinu z uvedeného celku. Minulý týden se objevila řada spekulací o vážných problémech obou agentur, kterou následoval výprodej jejich akcií.

Hůře dopadla o víkendu jiná hypoteční banka. Bankrot vyhlásila kalifornská IndyMac. Zhroutila se pod náporem lidí, kteří z ní během necelých dvou týdnů vybrali úspory za víc než miliardu dolarů. Úřady teď viní senátora Charlese Schumera, že neopatrnými výroky vyvolal tzv. run na banku. IndyMac nyní převzal Americký úřad pro bankovní dohled.