Hyundai staví načerno další halu, hrozí mu pokuta

Ostrava - Automobilce Hyundai, která buduje továrnu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku, hrozí další, tentokrát až milionová pokuta. Výrobní halu svého subdodavatele firmu Hysco totiž začala stavět bez potřebného stavebního povolení.

Povolení na stavbu haly vydal stavební úřad v Dobré už v dubnu. Aktivisté z Ekologického právního servisu (EPS) se ale proti tomu odvolali a odvolání řešili úředníci Moravskoslezského kraje. V době, kdy se už hala stavěla, ale ještě nebylo rozhodnuto. Kraj odvolací řízení zastavil a stavební povolení na halu Hysco zrušil.

Společnost Hysco má pro Hyundai zpracovávat svitky ocelového karosářského plechu. Podle mluvčího Hyundaie Petra Vaňka nebude mít možný výpadek její produkce vliv na zahájení zkušební výroby nošovické automobilky. Pokud k výpadkům dojde, budou pokryty produkcí sesterského závodu HYSCO, který ve slovenské Žilině zpracovává plech pro závod sesterské automobilky Kia.

Korejská automobilka porušila při výstavbě svého nošovického závodu české zákony už poněkolikáté. V květnu potvrdil Krajský úřad Moravskoslezského kraje milionovou pokutu pro Hyundai za porušení stavebního povolení při stavbě haly Energo centra. Automobilka také v současnosti čelí žalobě EPS kvůli neoprávněné výstavbě výrobny autosedaček Dymos.

Výrobu  v Nošovicích chce Hyundai odstartovat příští na přelomu ledna a února 2009. Z výrobních linek mělo sjíždět 200 tisíc vozů dvou modelových řad (i30, Tucson). Po přidání výroby třetího modelu v roce 2011 se kapacita automobilky zvýší na 300 tisíc aut ročně. Práci v Nošovicích najde 3 500 lidí.