Operátorům SMSkový „eurotarif“ nevoní, chystá se přímý rozkaz

Brusel/Praha - Na informaci, kdy a o kolik volání a zprávy mezi uživateli mobilních sítí zlevní, si musejí volající ještě chvíli počkat. Evropská unie neuspěla, operátoři doporučení regulovat ceny roamingu nenásledovali, a tak komisařka pro informační společnost Viviane Readingová připravuje přímé nařízení. To se má týkat především cen SMS zpráv, které operátoři po výzvě Evropské komise neregulovali vůbec.

Cíl komisařky je jasný - unifikovat, tedy co možná nejvíce přiblížit ceny textových zpráv ve všech zemích EU. Trochu stranou zájmu zůstává snaha komisařky o prosazení jednotných cen internetového připojení.

Mobilní a internetové společnosti se brání tím, že odvětví je více než dost konkurenční a k poklesu cen stejně dochází. Readingová si stěžuje, že 2,5 milionu textových zpráv stojí roamingové zákazníky v porovnání s domácími zprávami desetkrát tolik.

Textovky nejsou jediným trnem v patě evropského sociálního inženýrství v oblasti telefonování. Minulý rok byly ustaveny limity pro nejvyšší ceny přeshraničních hovorů. Ty mají klesat postupně až do roku 2011. Aktuální limit je 49 eurocentů za odchozí hovor a příchozí hovor může stát nejvýše 24 eurocentů. V září má následovat další vlna zlevňování.

„Co se SMS zpráv týká, konkrétně se neutěšená situace z pohledu EU bude řešit zřejmě nějakým přímým nařízením,“ odhaduje reportérka České televize v Bruselu Eva Hrnčířová. „Nařízení bude podléhat ještě schválení Evropského parlamentu a národních vlád,“ dodala. „Podoba návrhu bude hotova zřejmě v září, dopad na trhy se dá čekat nejdříve v příštím roce,“ uzavřela.