ČSSD: Euro chceme v roce 2014

Praha - Další zajímavé turbulence přináší dlouhodobá debata o euru pro Českou republiku. Jasné je, že někdy do eurozóny Česko musí. To ostatně potvrdil i dnes ministr financí Miroslav Kalousek při premiérově návštěvě jeho úřadu. Současná vláda zatím termín přijetí eura nemá, čeká se na "stabilizaci veřejných rozpočtů" - slovy Kalouska. Opoziční sociální demokraté dnes uvedli, že usilují o to, aby země přijala euro do roku 2014. Zároveň je jejich cílem snížení deficitu veřejných rozpočtů pod jedno procento hrubého domácího produktu do roku 2014.

Sociální demokraté při prezentaci své hospodářské politiky uvedli, že počítají s eurem do konce příštího volebního období, které, jak si asi myslí, bude patřit jim. I oni ale spojují euro v Česku s vyrovnanými rozpočty. "Sociální demokracie usiluje o to, abychom přijali společnou
měnu euro do roku 2014," nechal se slyšet stínový ministr financí Bohuslav Sobotka.

Podle Kalouska by bylo možné mít takto nízký deficit již nyní, pokud by předchozí ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) dodržoval tehdejší rozpočtové zákony. „Sobotka nemusel dělat žádné reformy a mohl dodržet vlastní zákonné ustanovení. Kdyby ho dodržel, tak jsme měli veřejné rozpočty v podstatě vyrovnané. Jelikož to porušoval, tak máme deficity vyšší,“ uvedl ministr.