Ropa se po projevu šéfa Fedu propadla bezmála o deset dolarů

New York - Ceny ropy se prudce propadly. Z dnešní počáteční úrovně kolem 145 dolarů za barel, klesla cena americké lehké ropy až na 136 dolarů. Trhy tak reagovaly pokles akciových trhů vyvolaný prohlášením šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernanka. To znepokojilo investory, kteří se nyní obávají o stav americké ekonomiky.

Bernanke při svém vystoupení v Kongresu zdůraznil problémy ekonomiky Spojených států. Nejbolavějšími místy jsou podle něj stále hlubší propad na trhu nemovitostí, zhoršená situace na úvěrových trzích a zároveň zvýšená inflace. Dodal, že hlavní prioritou Fedu je obnovit stabilitu na finančních trzích. Investoři dostali po jeho slovech strach, že situace americké ekonomiky je horší, než si mysleli. To odstartovalo následný pokles finančních trhů, který způsobil i propad cen ropy.

Obavy investorů přiživuje i chování Fedu v uplynulých dnech. V pondělí společně s ministerstvem financí ohlásil opatření na podporu klíčových agentur pro financování hypotečního trhu Fannie Mae a Freddie Mac. Oběma agenturám hrozí kvůli hypoteční krizi vážné potíže. Jejich případný pád by se dotkl celé americké ekonomiky.

Fed nicméně i přes tyto těžkosti v pololetní zprávě zvýšil odhad letošního  ekonomického růstu USA na 1,0 až 1,6 procenta z dubnové prognózy 0,3 až 1,2 procenta. Centrální banka svůj zlepšený odhad zakládá na předpokládaném oživení spotřebních výdajů. Ty by měly růst navzdory vyšší než původně proignózované inflaci.

Jendou z hlavních příčin vysoké inflace nejenom ve Spojených státech je přitom právě cena ropy. Na rekordní hodnoty ji tlačí především poptávka v prudce rostoucích asijských ekonomikách, zejména v Číně a Indii. Jedním z důvodů je také napětí na blízkém východě způsobené íránským jaderním programem. obování trhu, protože poptávka v Číně a Indii silně roste.

K růstu cen přispěl i dostatek peněz mezi investory. Ke komoditám je letos přilákala vyšší návratnost, než nabízejí akcie. Od začátku roku vzrostla cena ropy o víc než polovinu.