Inflace v Zimbabwe přesáhla 2 miliony procent, Mugabe z toho viní Británii

Harare - Roční inflace v Zimbabwe, která v tomto ukazateli již několik let drží prim, dosáhla 2,2 milionu procent. Vyplývá to z oficiálních statistik tamní centrální banky. Prezident jihoafrického státu Robert Mugabe, jehož politika zemi do tíživé situace přivedla, obvinil ze špatných výsledků Velkou Británii.

„Někteří nezávislí ekonomové říkají, že je naše inflace 7 milionů procent ročně, ale naše Centrální statistická kancelář říká, že je 2,2 milionu procent,“ snažil se uklidnit veřejnost guvernér zimbabwské centrální banky Gideon Gono. Faktem ale je, že i inflace kolem dvou milionů procent ročně v podstatě kvůli rychlému znehodnocování měny znemožňuje užívání peněz.

Prezident Mugabe reagoval na prohlášení ostrým výpadem proti Velké Británii. Západní velmoc se podle jeho slov snaží získat kontrolu nad zdroji zdevastovaného afrického státu. „Co je Zimbabwe pro Británii? Odpověď nám zatím neposkytli, ale víme, co chtějí. Je to změna režimu tak, aby přešly zdroje naší země pod jejich kontrolu,“ agitoval Mugabe.

Přibrzdit inflaci se nedaří ani přesto, že vláda neustále nutí výrobce k umělému snižování cen. Kvůli rychlému znehodnocování měny vydává centrální banka stále nové a nové bankovky, poslední s hodnotou půl miliardy zimbabwských dolarů, což ale ve skutečnosti odpovídá pouhým dvěma dolarům americkým.

V Zimbabwe se nedostává základních komodit, mezi které patří potraviny jako maso nebo rýže, ale také například pohonné hmoty. Ekonomové i politici viní z kolapsu dříve prosperující ekonomiky Mugabeho politiku, která zahrnovala taková opatření jako například znárodňování farem, které patřily bílým vlastníkům.

Ještě před dvanácti lety rostl hrubý domácí produkt (HDP) Zimbabwe o 10 procent ročně. V roce 1999 začal klesat a v záporných číslech už zůstal. Letos by se měl podle předpovědí Mezinárodního měnového fondu (IMF) propadnout téměř o sedm procent. HDP na hlavu přepočtený pomocí parity kupní síly tak dosáhne pouhých 188,4 amerických dolarů.