NATO plánuje nákup nových dopravních letadel

Praha/Brusel - Česká armáda se zapojila do ojedinělého projektu Severoatlantické aliance. Spolu s jedenácti dalšími státy NATO chce pořídit letadla pro dopravu na zahraniční mise. Volba padla na americký Boeing C-17 Globemaster. Ten dokáže jako jedno z mála letadel dopravit například těžké obrněné transportéry do Afghánistánu. Nabízí tak řešení problému, se kterým se aliance v poslední době potýká.

Domovské základny by nové letouny měly mít ve Velké Británii a v Německu. Řízení letky i posádky strojů mají být mezinárodní.

Podle původních plánů měly dva až tři Globemastery létat v barvách Severoatlantické aliance už letos. Kvůli průtahům v jednání však bude první stroj připraven v nejlepším případě až za rok. „Kanada a Austrálie je už mají objednané delší dobu a Kanada dostala teprve první, Austrálie žádný z nich,” dodává letecký publicista Martin Salajka.

Dalším sporným bodem je rentabilita. Státy Severoatlantické aliance dnes využívají služeb komerčních společností. O kolik by mělo být nasazení společných letadel výhodnější nikdo nechce prozradit. Podle Salajky je sporný také samotný význam letounů pro českou armádu: „Pokud vím, naši vojáci se na takové přelety vydávají jen několikrát do roka.”

Zajištění zahraničních misí je pro českou armádu prioritou. Mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek nevylučuje, že kvůli této investici bude ministerstvo muset odložit původně plánovaný nákup některých menších dopravních letadel.

Nový Boeing C-17 Globemaster stojí více než 4 miliardy korun, na letovou hodinu kalkuluje ministerstvo obrany 400 tisíc. Na vzdálenost až 4400 km je letoun schopen přepravit 75 tun nákladu. Jejich největším odběratelem se zřejmě stanou Spojené státy. V plánu mají pořízení celkiem 190 těchto strojů. Využívat je ale chtějí téměř výhradně pro své vlastní potřeby.

Jakub Musil