Co dělat, aby se cesta na dovolenou nezměnila v noční můru?

Praha - Na dovolenou se stále více cestuje letadlem. Pravidla letecké dopravy se ale v posledních letech kvůli hrozbě terorismu značně zpřísňují. Pryč jsou doby, kdy vzal kapitán děti do kokpitu, nebo kdy si cestující mohli vzít na palubu láhev s domácí limonádou. Na co se tedy připravit, aby člověka při cestě na vytouženou dovolenou nečekala nepříjemná překvapení?

Dnes je třeba počítat s tím, že do letadla nesmí nápoje, ale i například parfémy, které nejsou zabalené v originálním balení a uzavřené, nejlépe zaplombované ve speciálním sáčku přímo v obchodě. Jejich provozovatelé jsou na taková přání vybaveni a není s tím žádný problém. Pokud tedy přijdete o vaši otevřenou láhev s domácí malinovkou při vstupu do letadla, nezoufejte, letušky se po startu o vás jistě postarají. Žízní prý zatím nikdo na palubě nezemřel.

Váha zavazadla

Každá letecká společnost má svá pravidla, s jakou váhou zavazadel v ceně letenky se smí do letadla. A pravda je, že u charterových letů bývají občas s cestujícími, tedy vlastně s jejich zavazadly značné potíže. To platí hlavně při návratu z dovolené. I taková pískovcová socha líbezné Venuše má svá kila a může se vám stát, že bdělý pracovník letecké společnosti bude po vás chtít tučně doplatit nadváhu zavazadla. Vzhledem k tomu, že při návratu z cest peněženky již obvykle nebývají tak nabyté, může takový požadavek znamenat problém.

Abychom se vyhnuli případným komplikacím, vyplatí se držet nepsaného pravidla, že váha zavazadla ukládaného do zavazadlového prostoru letadla by neměla přesáhnout 32 kilogramů.Svá omezení mají i zavazadla putující do kabiny. „Takovéto zavazadlo by nemělo přesáhnout váhu 23 kg a rozměry 56x45x25 cm,“ přiblížila Eva Krejčí, tisková mluvčí Letiště Praha.

Pokud máte malé dítě a cestujete na dovolenou s kočárkem, doporučujeme vzít s sebou skládací. Při odbavení je lepší na něj upozornit nebo se domluvit přímo s leteckou společností. Většinou je pak možné dojet s kočárkem až k přepážce u letadla, kde se o něj pracovníci aerolinií postarají. Umístí jej v zavazadlovém prostoru a vydají vám ho do rukou ihned při výstupu z letadla.

Co dělat při zpoždění?

Při současném boomu cestování, a tedy i častých čekání na odlet, není na škodu ozřejmit si ještě jeden pojem. Pokud se odlet vašeho letadla zpozdí, pomoc vám musí poskytnout letecká společnost, nikoliv cestovní kancelář, se kterou cestujete. Samozřejmě že o tuto pomoc můžete požádat delegáta, ale protože se o zpoždění většinou dozvíte až po odbavení, kde delegát není přítomen, je to jen na vás.

Důležité je také vědět, že po více jak dvou hodinách zpoždění máte při cestě s leteckými společnostmi z Evropské unie nárok nejen na občerstvení, ale i na dva telefonní hovory, či dvě zprávy elektronickou poštou.

  • Zavazadla autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/233/23223.jpg
  • Letiště autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/210/20935.jpg