Americký Senát i Evropská komise hrozí „pračkám peněz“

Washington/Brusel - Jeden z podvýborů amerického Senátu obvinil některé banky ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku, že bohatým lidem ve Spojených státech pomáhaly s masivními daňovými podvody. Kauza z loňského roku rozpoutaná daňovými úniky do alpských zemí se tak přelila i přes oceán. Zdviženým prstem mává i Evropská komise. Více než polovině zemí Evropské unie včetně Česka a Slovenska hrozí právní kroky ze strany Evropské komise kvůli tomu, že do svých legislativ nepřevedly pravidla proti praní špinavých peněz.

Neuzavřená kauza daňových úniků a nedostatečně implikovaná legislativa trápí autority v USA i v Evropě. Původcem paniky jsou vůči klientům benevolentní banky v daňových rájích i teroristé.

USA dochází s daňovými ráji trpělivost

Stálý vyšetřovací podvýbor Senátu odhadl, že daňové úniky přijdou daňové poplatníky v USA až na 100 miliard dolarů ročně. Proto je prý nutné zavést celý soubor reforem, které by s podvodnými praktikami v daňových záležitostech skoncovaly.

Návrh třeba předpokládá, že by americké banky měly přísnější požadavky na zahraniční finanční ústavy, s nimiž přicházejí do styku. Přísnější tresty by platily pro všechny banky a finanční instituce, které americkému správci daně Internal Revenue Service neposkytnou úplné údaje o účtech svých amerických klientů. „Daňové ráje se účastní ekonomické války proti Spojeným státům, zatímco čestný a tvrdě pracující daňový poplatník v USA jen ztrácí,“ řekl senátor Carl Levin, který vyšetřovacímu podvýboru předsedá.

„Železný kruh tajností kolem bank v daňových rájích a jejich podvodných bankovních praktik umožňuje a podporuje daňové podvody, díky nimž je možné před Spojenými státy schovávat peníze,“ pokračoval Levin. „Kongres musí zavést přísné tresty pro banky v daňových rájích, které pomáhají daňovým poplatníkům z USA vyhýbat se placení daní strýčkovi Samovi,“ řekl.

Ve zprávě, která má 109 stran, se v souvislosti s asistencí při daňových únicích hovoří především o švýcarské UBS. Ta je zároveň největším správcem aktiv na světě. Konkrétně je ale zmíněna i lichtenštejnská bankovní skupina LGT, jejímž majitelem je tamní knížecí rodina.

Kauza LGT, do které jsou prý zataženy až tisíce boháčů z celé Evropy, stále nepřinesla konečné závěry. Do ztracena vyšuměla i česká stopa v případu. Ministr financí Miroslav Kalousek chvíli koketoval s myšlenkou osobně se vložit do případu s tím, že by pro českou stranu získal zcizené tajné informace o klientech banky. Mezi ně patřili prý i Češi.

Evropa se zatím málo brání praní peněz teroristů

Pravidla proti praní špinavých peněz unie přijala zejména s cílem zabránit či omezit možnosti financování terorismu. Eurokomisař pro vnitřní trh Charlie McCreevy už napsal sedmi zemím, že unijní normu, která pravidla zahrnuje, do svých zákonů nepřevedly. Komisi tak prý nezbývá než přistoupit k právním krokům, ty by mohly vrcholit až pokutou od Evropského soudního dvora. Jednou zemí ze sedmičky hříšníků je i Slovensko. Pro dalších osm zemí včetně České republiky se prý připravuje mírnější varování.