Jablkem sváru liberalizace světového obchodu jsou banány

Brusel - Jednání o liberalizaci světového obchodu v rámci Světové obchodní organizace (WTO), která již běží sedm let, čeká v následujících dnech zlomový moment. Pokračování katarského kola rozhovorů naplánovaného na příští týden do Ženevy má přinést buď dohodu nebo úplný krach. Z prohlášení státníků lze ale zatím těžko usuzovat. Ještě před klíčovým jednáním v příštím týdnu se v Bruselu v pátek uskuteční mimořádné setkání ministrů EU, kde by měly členské státy unie sjednotit své pozice.

NE

„V současnosti bych si spíše vsadil, že se dohody o liberalizaci světového obchodu nepodaří dosáhnout,“ řekl agenturám nejmenovaný vysoký činitel jednoho z členských států EU. Překážky k dohodě přitom leží především na straně unie.

Jednou z nich je postoj Francouzů, kteří o dohodu podle několika vyjádření prezidenta Nicolase Sarkozyho nijak nestojí. Vidí v ní především hrozbu pro své zemědělce, které by prý liberalizace mohla připravit o práci. Znamenala by totiž jednodušší přístup zemědělských produktů z celého světa na trh v EU. Odmítavý je ale i přístup Irů, kteří v jednáních na půdě WTO vidí nebezpečí pro své chovatele hovězího dobytka. Vztah Irů a Francouzů a neúspěch Lisabonské smlouvy na smaragdovém ostrově je dle Francouzů, emisarů smlouvy, do jisté míry ovlivněn právě jednáními o odstranění obchodních překážek ve světě.

ANO

Eurokomisař pro obchod Peter Mandelson vidí jednání optimisticky. V posledních dnech horečně shání podporu mezi státy, které se v EU řadí spíše do liberálního tábora. Před páteční schůzkou by měl telefonovat i českému ministrovi průmyslu a obchodu Martinu Římanovi.

Prezident WTO Bernard Lamy se v četných rozhovorech nejprve vyjadřoval o padesátiprocentní šanci na úspěch, včera už hovořil o devadesátiprocentních nadějích na dohodu.

Mezinárodní obchodní komora ústy generálního sekretáře Guye Sebanna vyjádřila optimismus vstříc příštímu týdnu. „Nejde tady jen o obchod,“ prohlásil Sebann.

Banány jablkem sváru

Čerstvou nervozitu vnesli do jednání WTO zástupci jihoamerických „banánových republik“, oživili požadavky na zrušení dovozních cel na banány do vyspělých zemí světa. Země se ale regulace trhu s banány nechtějí vzdát.

Ranec peněz a restrikce

Jako jistý náznak defenzivního postoje unie si lze vykládat dnešní výstup jednání Evropské komise, která rozhodla o dalším balíku miliardy eur pro Afriku jako potravinovou pomoc.