V Maďarsku zuří válka o melouny

Magyarbánheguyes (Maďarsko) - Mezi maďarskými zemědělci a obchodníky vypukla válka o melouny. Příčinou sváru je jejich výkupní cena. 49 forintů (asi 4,90 koruny), které za ně nabízí obchodní řetězec Auchan, považují zemědělci za likvidační. Demonstrativně proto vysypali na jeho parkoviště přes 140 tun tohoto ovoce. Pokud se nedohodnou, hodlají v protestech pokračovat.

„Obchodní řetězec Auchan přišel s akciovou nabídkou 49 forintů za kilo prvotřídních melounů moc brzy. To nabouralo celý trh,“ míní poslanec maďarského parlamentu József Karsai.

Podle Pétera Zambó, který s pěstováním melounů začal před patnácti lety byla už tehdy výkupní cena jednoho kilogramu stejná jako dnes. Náklady farmářů však od té doby vzrostly na několikanásobek. „I kdyby mi nabízeli dvojnásobek současné ceny, stejně by to bylo málo na to, aby se mi vrátily náklady a ještě abych z toho mohl žít celý rok,“

Farmářů v čele s poslancem budapešťského parlamentu se zatím podařilo dosáhnout toho, že Auchan zvýšil výkupní cenu na 65 forintů za kilogram melounů. Oni však požadují minimálně 69 forintů. Pokud nedosáhnou svého chystají se znovu protestovat. „Cenu jsme nastavili a nemůžeme jí změnit. Už teď jsme museli udělat hodně technických kroků pro to, abychom mohli původní cenu změnit,“ brání se ředitel nákupu řetězce Péter Szikla.