Expanzní plány ČEZu získávají trhliny

Praha/Moskva/Ankara - Ekonomické deníky dnes přinesly zprávu, že společnost ČEZ jedná s ruským energetickým gigantem RAO JES o možnosti koupit třetinový podíl ve společnosti Kaliningrad AES. Ta by měla do roku 2016 spustit novou jadernou elektrárnu Baltic 1 se dvěma reaktory o výkonu 1 000 megawattů. Velikostí i výkonem by se měla podobat české jaderné elektrárně Temelín. Nezdarem ČEZu ale zřejmě skončí vábení některých elektrárenských subjektů v Turecku. Agentura Reuters přinesla informaci, že turecká vláda nepřipustí žádnou formu privatizace svých velkých elektrárenských zařízení, na které si dělal zálusk mimo jiné právě ČEZ.

Tendr na ruskou společnost ale zatím vyhlášen nebyl a projekt je stále ve stadiu plánu. Cena nové elektrárny Baltic 1 je odhadována na šest miliard eur. Rusko chce nabídnout 49 procent v budoucí elektrárně zahraničním investorům. Stavba už má předběžný souhlas tamních orgánů.

ČEZ se rovněž chce zúčastnit dalších privatizací energetických distribučních sítí v Turecku. „Získat pětinu tureckého trhu, jak umožňují turecké antimonopolní limity, by byl fantastický úspěch,“ uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny generální ředitel ČEZu Martin Roman.

Snadné to ale rozhodně nebude. Turecko dlouhodobě neplánuje privatizovat své největší elektrárny, aby se tak vyhnulo možným problémům s kolísáním cen elektřiny, citovala agentura Reuters nejmenované významné představitele sektoru. V plánu mají turecké úřady prodej pouze malých elektráren.

V interview pro Hospodářské noviny mimo jiné Roman přiznává i problémy na Balkáně, kde ČEZ operuje. V Bulharsku dokonce ČEZ vede se státem soudní spory kvůli regulaci cen elektřiny. Společnost má potíže také při vymáhání velkých dluhů u firem za nezaplacenou elektřinu v Rumunsku.