Raiffeisen dokončila fúzi s eBankou, bude rozšiřovat pobočky

Praha - Před dvěma lety oznámila banka Raiffeisen, že se chystá koupit eBanku. Na začátku tohoto týdne fúze definitivně skončila. Podle šéfa celé skupiny Herberta Stepiče nešlo o příliš velký obchod ve smyslu peněz, zato ve smyslu zákazníků ano. Retail banky se údajně zdvojnásobil.

„Plánujeme dále rozšiřovat pobočky, hlavně v městech, kde žije 50 tisíc lidí a více. Chceme být ještě větší, dát průměrnému českému zákazníkovi ještě lepší služby,“ dodává k fúzi Stepič. Nákup další banky v České republice podle něj zatím v plánu není. Do budoucna ale zájem v této oblasti bude, objeví-li se vhodná příležitost.

Skupina Raiffeisen začala skupovat banky zhruba před sedmi lety. Od té doby jich nakoupila zhruba desítku. Největší zisky přinesla překvapivě banka, která vykazovala v době koupě největší ztráty, a to banka ruská. Velký potenciál mají vedle této země podle Slepiče také banky v Číně.

„V západní Evropě se otevírá minimum poboček, protože tamní trhy jsou nasycené, ale ve střední a východní Evropě je to jinak,“ poznamenává Stepič. Česká republika přitom patří mezi nejrozvinutější bankovní trhy. „Majetek bank vzhledem k HDP je kolem sta procent, zatímco v západní Evropě dosahuje až dvou set čtyřiceti procent. Určitě je tedy kam růst a navíc poptávka po nových službách stále pokračuje,“ dodává.