Aero pokračuje v expanzi – na mušce má rumunskou a polskou firmu

Praha - Největší česká zbrojovka Aero Vodochody pokračuje v expanzi na východ. Podle dnešních Hospodářských novin se firma účastní privatizačních tendrů na rumunského výrobce helikoptér IAR, známého také pod obchodním jménem Ghimbav, a polskou továrnu vyrábějící helikoptéry PZL-Swidnik.

Případná polská a rumunská akvizice by potvrdily dlouhodobou strategii vodochodské zbrojovky. Tu chce její vedení vrátit mezi silné hráče na evropském trhu a vybudovat středoevropský holding.

Realizovat své záměry se zatím managementu daří. Ve středu firma oznámila vítězství v tendru na jiného rumunského výrobce letecké techniky Avione Craiova. Za zhruba osmdesátiprocentní podíl zaplatí český investor 16,3 milionu eur (v přepočtu asi 380 milionů korun). „Naším záměrem je silný celek, který bude mít zázemí ve střední a východní Evropě. Rumunsko byl náš první krok,“ řekl k tomu šéf Aera Vodochody Igor Hulák.

Aero chce akvizice financovat z vlastních výnosů a úvěrů. Do roku 2012 hodlá firma proinvestovat téměř 1,5 miliardy korun. O tom, zda Aero získá rumunskou firmu s dvanácti sty zaměstnanci, by se podle tamní privatizační agentury AVAS mělo rozhodnout letos do 15. září. Uchazeči o polský státní podnik PZL-Swidnik se měli hlásit do pátku.

Expanze Aera Vodochody následuje po letech stagnace. Ještě v roce 2006 vykázal tradiční výrobce ztrátu hospodaření víc než 964 milionů korun. Z té ho vyvedl až nový majitel. Česko-slovenská finanční skupina Penta vlastní Aero od ledna 2007. Za loňský rok firma vydělala 236 milionů korun.