Koruna se nezastavila ani na hranici 23 korun za euro

Praha - Českou měnu nezadržela v jejím posilování ani magická hranice 23 korun za euro, kterou se jí podařilo překonat v pátek. Dnes dopoledne rekord posunula a jedno euro se prodávalo za 22,96 Kč. Analytici ale z jejího vývoje velkou radost nemají. Měna je podle nich nadhodnocená, pomáhá sice snižovat inflaci, avšak brzdí hospodářský růst.

Za poslední rok si koruna vůči euru připsala již téměř 19 procent, od začátku roku posílila o více než 11 procent. Tak rychlé posilování není podle odborníků přirozené. „Za posilováním koruny v posledních týdnech stojí spekulanti - příliv krátkodobých peněz, které mají zdroj v rizikových aktivech,“ varoval v rozhovoru pro Českou televizi analytik Patrie Tomáš Vlk.

Novou vlnu spekulací podpořil i Topolánek

Posilování koruny napomohlo i vyjádření premiéra Mirka Topolánka, který v rozhovoru pro Hospodářské noviny prohlásil, že posilování české koruny k euru nepředstavuje pro ekonomiku vážnou hrozbou. Navíc dodal, že intervence České národní banky bývají drahé a neúčinné. „Domnívám se, že kdyby se trh býval nedočkal komentáře z politické scény, nejspíš by se mnozí spekulanti stáhli podobně jako v Maďarsku. Tam také v pátek forint posílil na rekordní maximum, ale v průběhu dneška ustupoval,“ upozornil hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Koruna je nyní mnohem výše, než by měla být. Podle Vlka leží kurz, který odpovídá rovnovážnému dlouhodobému posilování, přibližně na 26 korunách za euro.

Silná koruna připravuje Čechy o práci

Enormní posilování koruny má neblahý vliv na českou ekonomiku, přibrzďuje její růst. Kvůli tomu už koruna de facto připravila o práci stovky lidí. „V okamžiku, kdy ekonomika zpomaluje a firmy omezují svoji produkci, je logické, že firmy omezují svoje náklady, hlavně ty na práci, tedy že budou propouštět,“ nastínil analytik Patria Finance David Marek.

Na posilování koruny již doplatila například OP Prostějov. Od začátku roku významně snížila výrobu, propustila šestnáct set zaměstnanců a zavřela většinu svých poboček. Žehrají na ně ale také exportéři, kteří žádají zásah České národní banky. Jejich zboží se totiž v zahraničí prodává mnohem hůře .

Spokojení jsou naopak Češi, kteří míří do zemí využívajících euro na dovolenou. Když vymění koruny, získají mnohem více eur než před rokem a dovolená v cizině je vyjde mnohem levněji.