Ceny ropy se po výrazném růstu stabilizují na nižších hodnotách

Londýn/New York - Ceny ropy na světových trzích dnes výrazně zpevnily. Hlavním důvodem jejich růstu byla tropická bouře Dolly. Ta míří k Mexickému zálivu, kde se soustřeďuje nejvíce těžby ropy z celých Spojených států, a existuje riziko, že se vyvine do podoby hurikánu. Ropa ale zdražovala i kvůli trvajícímu napětí mezi světovými mocnostmi a Íránem o jeho jaderný program.

Krátce před 17:00 SELČ se barel americké lehké ropy WTI prodával za 129,40 dolarů a proti předchozímu závěru byla jeho cena vyšší téměř o půl procenta. Krátce předtím se cena vyšplhala dokonce až nad 132 dolarů. Podobně se barel severomořské ropy Brent vyšplhal až nad 133 dolarů, ale po 16:00 už byl zpět na 130,60 USD.

V případě americké ropy se ještě obchoduje se srpnovým kontraktem, jehož platnost ale vyprší v úterý. Před skončením platnosti cena obvykle výrazně kolísá. K tomu nyní přispívá bouře v Mexickém zálivu a nestabilní situace na Blízkém východě.

Z růstem cen vězí bouře a Írán

Podle analytika společnosti Alaron Trading Phila Flynna se zdá, že část „bouřové“ rizikové přirážky k ceně nyní mizí. „Zatím nejsou žádné známky škod, které by Dolly mohla napáchat,“ podotkl k vývoji cen. Bouře Dolly měla dorazit k severnímu pobřeží Yucatanského poloostrova a pokračovat dál do Mexického zálivu. Tam by se z ní mohl stát hurikán.

Politickou nestabilitu na Blízkém východě způsobuje především spor s Íránem. Hlavní světové mocnosti mu v sobotu daly dva týdny na to, aby omezil svůj jaderný program. Teherán tvrdí, že program je pouze pro mírové účely, Západ mu ale nevěří a obává se, že si Írán připravuje podmínky pro výrobu atomové bomby. Pokud země na výzvu Západu nezareaguje, patrně ji čekají další sankce. Jednání ale zatím nemá jasný výsledek.

Ceny ropy mají klesající trend

Slovní přestřelka mezi Íránem a Západem přispívá k celkovému napětí na Blízkém východě, který je klíčovou oblastí těžby ropy ve světě. Přesto ale tyto důvody nestačí na obnovení růstu cen. „Když se nacházíte v klesajícím trendu a dostanete několik faktorů k růstu, tlak na zvýšení cen nemusí být dost silný na to, aby ceny vzrostly, ale mohou se stabilizovat,“ vysvětluje vývoj Mike Wittner ze Société Générale.

Minulý týden ceny ropy prudce klesly, v absolutním dolarovém vyjádření šlo dokonce o nejvýraznější pokles v historii. V procentním vyjádření to ale byl nejvýraznější pád jen od konce roku 2004. Ještě 11. července se cena americké ropy nacházela na rekordní hodnotě 147,27 USD.