Qualcomm a Nokia vyhlásily klid zbraní

San Diego - Licenční spor mezi finskou společností Nokia a největším výrobcem čipů do mobilních telefonů Qualcomm, který trval tři roky a dotkl se tří kontinentů, je definitivně zažehnán. Obě firmy se dohodly na tom, že Nokia získá přístup k portfoliu patentů Qualcommu. Bude mu za to ale muset zaplatit a navíc ještě stáhnout stížnost na Qualcomm podanou u Evropské komise.

Dohoda bude platit po dobu patnácti let. Nokia bude moci díky ní využívat stávající technologie Qualcommu, i ty, které ještě neexistují nebo jsou teprve v plenkách. Kolik za tuto možnost zaplatí, ani jedna ze stran nezveřejnila. Podle analytiků je však dohoda výhodnější spíše pro Nokii, protože podle dostupných informací jsou nové sazby nižší než ty, které platila finská firma za využití patentů amerického rivala dříve.

Nokia si na praktiky Qualcommu stěžuje od října roku 2005. Jablkem sváru mezi firmami jsou patentová práva na technologie, které umožňují rychlý přesun zvuku a obrazu. Qualcomm odpověděl na stížnost Finů za poslední dva roky 11 žalobami, u soudu však americká společnost nebyla příliš úspěšná.

Skutečnost, že již zřejmě žádné další žaloby a soudy nebudou, povzbudila akcie Qualcommu. Během elektronického obchodování si připsaly zisk ve výši 15 procent.