Čína zavírá kvůli olympiádě dalších 40 firem, omezí i přístup podnikatelů do země

Peking - Aby zajistila čisté ovzduší v průběhu olympijských her, zavírá Čína v okolí Pekingu továrny. Dnes jich má přerušit výrobu dalších čtyřicet. Smůlu mají ale i zahraniční podnikatelé, kteří chtějí Čínu navštívit obchodně. Země totiž zpřísnila podmínky pro udělování podnikatelských víz. Stejně jako továrny i víza se vrátí do normálního provozu až po 20. září.

Přerušit provoz musí během olympiády i následné paralympiády především slévárny, ocelárny, cementárny a chemičky. Zavřít už muselo během posledního roku zhruba 400 firem, v posledních týdnech se k nim nuceně připojilo dalších 250, nyní přibývá dalších 40.

I když se z našeho evropského pohledu jedná o poměrně razantní opatření, ekonomiku asijského giganta zřejmě nepoškodí. „Nějaké kratší pozastavení výroby kolem Pekingu jen velice těžko zamává s takovou robustní ekonomikou, jakou je v současné době Čína,“ potvrdil v rozhovoru pro Českou televizi sinolog Martin Kříž.

Podle kříže je také velmi pravděpodobné, že čínská vláda bude omezení výroby podnikům a továrnám kompenzovat. Ve hře jsou prý štědré investiční pobídky, díky kterým by k narušení tržního postavení uzavřených firem dojít nemělo.

Olympiáda se dotkne i zahraničních podnikatelů

Mnohem vážnější důsledky by mohlo mít omezení vydávání podnikatelských víz. Peking zastavil vydávání zvacích dopisů, které jsou nutné pro získání víza. Výjimku získaly pouze případy, kdy je přicestování do Číny nezbytné, protože se jedná o zaměstnanecký či obchodní kontrakt.

„Nepřijímáme žádosti týkající se jakýchkoli jiných všeobecných podnikatelských záležitostí, jako je účast na konferencích, návštěva továren či obchodní jednání. Tyto žádosti budou zpracovávány až po 20. září,“ zdůraznil Čchen Jü z pekingské obchodní správy.

Číňané se bojí protiolympijských protestů

Důvodem veškerých omezení je snaha, aby olympiáda proběhla bez chyby a Čína se díky ní skvěle předvedla. Tento záměr by ale mohli narušit svými protesty zahraniční aktivisté. K podobným protestním akciím již došlo při běhu s olympijskou pochodní v celé řadě západních měst, například v Londýně či Paříži.

Řada lidí po celém světě se tak snaží upozornit na porušování lidských práv v nejlidnatější zemi světa, které podle nich nejde dohromady s mírovou myšlenkou olympiády. Pro Čínu to ale představuje hrozbu a je to hlavním důvodem, proč se rozhodla pro omezení vydávání víz.