Studenti letos na brigádách dostávají méně než loni

Praha - Odměny za studentské brigády jsou letos v Česku na úrovni loňského roku, po zohlednění inflace si však studenti často reálně přijdou na méně než loni. Stěžovat si nemohou skladníci, prodejci a operátoři call-center, o které je největší zájem. V Praze je průměrné ohodnocení brigádníka mezi 70 a 120 korunami, v regionech pak kolem 60 korun. Méně kvalifikované pozice stále častěji obsazují cizinci, po legislativních změnách agentury očekávají příliv středoškoláků.

„Největší nabídka brigád byla tento rok v dubnu a v květnu,“ říká Jana Skálová, mluvčí společnosti LMC. Nabídka brigád tedy byla meziročně podobná.

„V Praze jsou ceny podobné jako minulý rok,“ uvedl René Kuchár, jednatel agentury Student. „V regionech někteří zaměstnavatelé využívají možnosti dávat minimální mzdu 48 korun na hodinu. Musí nicméně reflektovat ostatní nabídky, přičemž obecně chybí pracovní síla. Především se nedostává manuální práce a kvalifikace.“

V regionech se u kvalifikovaných pozic sazba posunuje až na 90 korun za hodinu. V Praze mohou vysokoškoláci ve specifických brigádách dostat i 220 korun za hodinu.

Manuálně pracují cizinci. Nahradí je středoškoláci?

„Zaznamenali jsme o třetinu nižší nabídku manuálních prací,“ řekl o specifiku tohoto roku Kuchár. „Stojí za tím akutní nedostatek manuální práce v Praze minulý rok, kvůli kterému sem podnikatelé dovezli dělníky ze zahraničí. Ti nyní poptávku zčásti naplnili.“

„Největší zájem je mezi studenty o místa, na kterých mohou využít nějakou dovednost nebo jazykovou výbavu. Těchto míst je ale zároveň vždy nejméně,“ vysvětluje Kuchár. Díky změně legislativy od 1. 1. 2008 mohou nyní středoškoláci pracovat 8 hodin denně, od čehož si brigádnické agentury slibují naplnění méně kvalifikovaných pozic.