Zimbabwe už došla trpělivost s inflací, umaže ze všech cen deset nul

Harare - Nejvyšší inflace ve světové historii donutila Zimbabwe přikročit k výměně staré měny za novou tím, že z nominální hodnoty zimbabwského dolaru škrtne v pátek deset nul. Nedávno centrální banka země představila stomiliardovou bankovku, za kterou šlo koupit nanejvýš chléb. A jaký je důvod škrtání nul? Třeba ten, že počítačové programy s tolika ciframi neumí pracovat.

Jak taková devalvace proběhne? „Zimbabwský dolar se sníží o faktor 1:10, což znamená odstranění deseti nul z nominální hodnoty každé bankovky. Deset miliard dolarů se tak změní na 1 dolar,“ oznámil guvernér zimbabwské centrální banky Gideon Gono. 

Centrální banka v polovině tohoto měsíce oznámila, že inflace v Zimbabwe dosáhla 2,2 milionu procent, což je světový rekord. Poslední oficiální údaj v únoru udával 165 tisíc procent.

Zimbabwe se již řadu let zmítá v ekonomické krizi, kterou podle západních států způsobil svou politikou vyhánění bílých farmářů autoritářský prezident Robert Mugabe. Ten vládne v Zimbabwe 28 let od získání nezávislosti na Británii a ze všech potíží země obviňuje Západ, zejména Británii. Řešení měnové krize v Zimbabwe je zatím, mimojiné i díky průtahům prezidentských voleb, hudbou budoucnosti.