Banco de Venezuela španělského Santander zabere Chávez a jeho lidé

Caracas - Věrný svému prohlášení, že znárodní a poskytne místním všechna klíčová odvětví, si venezuelský prezident posvítí tentokrát na bankovnictví. Nedávno se věnoval cementárnám, ropným společnostem, hutnictví, potravinářskému průmyslu, prosadil vyšší danění zisků zahraničních investorů, nyní zveřejnil plán na znárodnění Bank of Venezuela, zřizovanou španělským finančním ústavem Santander.

Grupo Santander byla vyzvána ke schůzce nad dohodou o ceně odkoupení. Třetí nejziskovější jednotka Santanderu má po celé latinské Americe na 4 500 poboček. Venezuelskou divizi měl Santander snahu prodat místním zájemcům, požádal o povolení transakce a slyšel: „Ne, já ji koupím, co stojí, zaplatíme to,“ reprodukoval nabídku bance v televizním přenosu Chávez.

„Ta banka se přece jmenuje Banco de Venezuela. Má tedy sloužit venezuelskému lidu. Vydělává obrovské zisky, ale ty nezůstávají v naší zemi," typicky zdůvodňuje Chávez. Jde o zestátnění v klasickém venezuelském stylu posledních let. Chavéz už od investorů získal například těžařský průmysl. Nabízí jim odkup za několikanásobně nižší částku, ale investoři nemají na výběr. Většina těžařů se s Chávezem dohodla a zachovala si ve svých podnicích alespoň menšinové podíly.

Španělsko-venezuelské vztahy se vyostřily na latinskoamerickém summitu v listopadu loňského roku, kdy byl Chávez vyzván španělským králem Juanem Carlosem, aby „zmlkl“. Minulý týden se oba rovněž setkali u společného stolu, tentokrát ale ve vstřícnějším duchu.

Znárodňování ve Venezuele
Zdroj: ČT24