Půl miliardy kapitálu na rozjetí banky je s franšízou mBank minulostí

Praha - Ředitel pobočky jejím majitelem? Stačí si koupit know-how pomocí franšízy. Připravuje se průlomová inovace českého bankovního trhu. Zjištění přinesl ekonomický deník E15, pro který se vyjádřil ředitel české pobočky polské mBank, vlastněné německou Deutsche Bank, Jiří Báča.

„Umožní nám to dál rozšířit síť finančních center a kiosků, protože nebudeme muset sami investovat,“ sdělil Báča deníku. Banka mBank bývá ceněna za nulové, respektive minimální poplatky, negativem je ale málo kontaktních míst. Doposud disponuje mBank čtyřiadvaceti obchodními místy.

Důležité je pro tuto inovaci především skutečnost, že centrální banka, tedy Úřad pro regulaci bankovního trhu České národní banky, nemá s takovýmto „licencováním“ problém. Získat bankovní licenci pro nový subjekt není jednoduchou záležitostí a jednou z překážek je mimo jiné pětisetmilionová výše základního kapitálu. Šéfem a majitelem banky se tak od teď může člověk stát mnohem snadněji. První franšízy se dle Báči objeví určitě už do konce roku.

Franšízy jsou obvyklým typem podnikání u rychlého občerstvení, hotelů nebo třeba realitních kanceláří.