Staré mince táhnou investory

Praha - Staré mince se v Česku stávají stále častěji cílem investorů. Kvůli silné koruně je totiž jejich nákup výhodný. Investice do nich se může vrátit i patnáctkrát. Největší zájem je přitom o zlaté série vydávané Českou národní bankou. Vyprodané jsou na několik let dopředu.

Nová mince se znojemskou rotundou stála v roce 2000 čtyři tisíce korun. Dnes ji její majitelé nabízejí na internetu za víc než 50 tisíc. Numismatika už v Česku zdaleka není doménou sběratelů. Stal se z ní totiž výnosný obchod. „Poslední dva roky to bylo až zázračnou investicí,“ přiznává numismatik Jiří Procházka. U mincí vydávaných ČNB podle něj dosahovalo znásobení jejich ceny až dvacetinásobku.

Série mincí centrální banky jsou z devítikarátového zlata. Každý rok se vydávají dvě řady. Do roku 2011 jsou už ale rozprodané. Pokud je jejich majitelé později prodají, mohou počítat s několikanásobným výdělkem. „U těch mincí z ČNB bývá přísně omezený náklad a jakmile jsou vyprodány, tak samozřejmě vzrůstá prudce jejich cena," přiznává numismatička Ludmila Trtíková.

Zatímco zlaté mince kupuje kde kdo, starší mince z jiných kovů táhnou jen opravdové odborníky. Podobně jsou na tom i historické mince. Podle Procházky nyní roste zájem o mince vydané v období panování Habsburské dynastie.

Numismatika zažívá boom v celé Evropě. Zejména díky internetu je totiž obchodování s mincemi daleko snazší než v minulosti.