Ministerstvo spravedlnosti chce zpřehlednit obchodní smlouvy

Praha - Ministerstvo spravedlnosti chce promluvit do systému uzavírání nových smluv. V připravovaném občanském zákoníku hodlá donutit firmy, aby se svými klienty jednaly co nejotevřeněji a všechny okolnosti závazku jim pečlivě vysvětlily. Pokud se tím řídit nebudou, zasáhne soud a sporné části kontraktu může zrušit.

Mezi klasické smluvní triky některých firem patří například malá téměř nečitelná písmenka, nesrozumitelné formulace a odkaz na všeobecné podmínky, které nejsou součástí smlouvy. Stížností na ně stále přibývá. „Týká se to především finančních smluv, to znamená smluv o pojištění nebo spotřebitelském úvěru a nejčastěji ty nejdůležitější informace bývají psány těmi nejmenšími písmeny,“ dodává Ivana Picková ze Sdružení obrany spotřebitelů.

Ministerstvo spravedlnosti chce v novém občanském zákoníku učinit podobným praktikám přítrž. Pokud třeba člověk prokáže, že část smlouvy kvůli malým písmenům nebo nesrozumitelnosti nepochopil a způsobilo mu to újmu, může soud tuto pasáž zrušit. Zbytek smlouvy by platil dál. Podobný režim funguje například ve Spojených státech nebo Velké Británii už přes dvě 200 let. Podle právníků se osvědčil, někdy je ale pro soudy těžké zjistit, na čí straně je pravda.

Podle Sdružení obrany spotřebitelů je chystaná úprava příliš vágní. Lepší by bylo, kdyby zákon přesně stanovil třeba minimální velikost písma. Změnu naopak vítá hospodářská komora. Velké finanční instituce jsou zatím zdrženlivé. „Samozřejmě budeme respektovat tato ustanovení a nedomnívám se, že by přinesly pro banky nějaké větší problémy,“ dodává Pavel Kühn z české bankovní asociace.

Občanský zákoník, který by mohl platit asi za dva roky, přináší ještě jednu berličku pro spotřebitele. za neplatné totiž bude považovat smlouvy s lichvářskými úroky, s výjimkou těch, které mezi sebou dobrovolně uzavřou podnikatelé.