Gandalovič: Obilí bude letos víc a bude levnější

Praha - Letošní sklizeň obilí je zhruba ve své polovině a zemědělci si po uplynulých "hubených letech" mnou ruce. Navzdory nepříznivému červnovému počasí, očekávají, že letos sklidí 6,9 milionů tun obilí - o půl milionu tu více než loni. Ministr zemědělství Petr Gandalovič jim dává za pravdu, obilí je podle něj dost a je kvalitní.

„Sklizeň probíhá relativně dobře a pokud to tak bude i nadále, tak výnosy budou velmi dobré,“ uvedl Gandalovič v rozhovoru pro Českou televizi. Zemědělcům se zatím podařilo sklidit zhruba 43 procent osetých ploch. Horší výsledky lze podle ministra očekávat pouze u řepky, kterou nejvíce poškodilo deštivé počasí.

Nejenom Čeští, ale i Evropští farmáři přitom v poslední době zažívají zlaté časy. Vysoká poptávka po zemědělských produktech žene výkupní ceny nahoru. Podle Gandaloviče jsou nyní navíc při jejím určování svobodnější než v minulosti. „Stát v posledních podpořil budování skladovacích kapacit, takže zemědělec už v řadě případů skutečně může lépe rozhodnout, kdy a za jakou cenu prodá, vysvětlil Gandlaovič “Na druhou stranu je už cena dnes podstatně více tvořena světovým trhem a ani sama Evropa ji už tolik neovlivňuje," dodal s tím, že cena oblí půjde letos dolů.

Přestože ceny obilí budou letos nižší, nedá se očekávat, že by to při nákupu v supermarketu pocítili koneční spotřebitelé. Přebytky prodají zemědělci do zemí, kde poptávka rychle narůstá, tedy zejména do států rozvojového světa, pokles tedy nebude radikální.

Dostatek obilí se letos neočekává pouze v České republice, hlásí ho i zahraničí. O rekordní slizni hovoří zemědělci v Rusku, v Indii i v Číně. Před neúrodou varují pouze Spojené státy.