CE WOOD požaduje po Lesích ČR téměř pět miliard korun

Hradec Králové - Největší dřevařská firma v České republice CE WOOD požaduje za údajné poškození při řešení lesnických zakázek po státním podniku Lesy České republiky (LČR) necelých pět miliard korun. Ovšem Lesy ČR nároky společnosti odmítají a tvrdí, že jsou neopodstatněné.

Podle mluvčího LČR Radka Drahného vystavila společnost CE WOOD 31. července 2008 fakturu na 4,868 miliardy korun, která měla být splatná již 1. srpna 2008. Faktura za údajné poškození firmy byla vystavena na základě znaleckého posudku, který však nebyl její součástí. „LČR fakturu odmítly zaplatit a poslaly ji zpátky. Například jednodenní splatnost považujeme za součást nějaké divné hry,“ uvedl Drahný. Dále dodal, že firma CE WOOD je největším současným dlužníkem LČR, celkové pohledávky lesů přesahují sto milionů korun, z toho téměř 80 milionů korun je po splatnosti.

Martin Černý, člen představenstva CE WOOD, dnes řekl, že by se k celé záležitosti nerad vyjadřoval: „Je to záležitost, která je v jednání a jsou to věci, o kterých si myslíme, že by se nemělo mluvit. Podrobnější informace nebudeme sdělovat, protože záležitosti jsou dvoustranné. Ta částka téměř pět miliard není pravdivá. To je vše, co k tomu nyní sdělím.“

Již v červnu CE WOOD oznámila, že bude v mezinárodní arbitráži žádat od státu kolem 2,5 miliardy korun kvůli údajné diskriminaci a korupci při zadávání veřejných zakázek státním podnikem Lesy ČR. Zároveň od CE WOOD zamířila stížnost na Českou republiku k Evropské komisi kvůli špatnému zadávání veřejných zakázek. Společnost považuje za diskriminační, že po vichčici Emma LČR přizval do tendrů na územní jednotky pouze trojici firem dle vlastního výběru.

Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství (ČAPLH) v červnu oznámila, že LČR kvůli pochybnému zadávání zakázek na likvidaci škod po letošní vichřici Emma přišly nejméně o čtvrt miliardy korun. Ministr zemědělství Petr Gandalovič označil informace ČAPLH za nepravdivé.