Zmizí půlkoruny, poslední haléře v Česku

Praha - Od  září už padesátihaléřovou mincí nezaplatíte, cenu mezi dvěma zaokrouhlenými ciframi v obchodech sice najdete, ale při placení u pokladny bude částka zaokrouhlena na celé koruny. Matematické zaokrouhlování tak napovídá, že nákupy zdraží. Částku například 9,50 Kč bude většina obchodníků zaokrouhlovat na 10 korun. Skončí tak haléře jako takové, po 116 letech. Poslední dvacetníky zmizely v říjnu 2003.

Ještě rok budou haléře měnit všechny komerční banky, centrální banka je povinna je odebírat až do roku 2014. V oběhu je dnes přes 400 milionů kusů padesátníků.

„Ceny se nemusí měnit vůbec, obchodníci mohou ceny ponechat v haléřích, logicky se platba nevyplatí při jednorázových nákupech. Jít dvakrát pro dvě věci do obchodu se proto nevyplatí,“ upozorňuje David Marek Analytik Patria Finance.

Další emoce, které rušení padesátihaléřů přinese, jsou spojeny s premisou vyšší inflace, když ceny očekávaně mírně zdraží. „Významný impulz pro inflaci to nebude, snad jen skokově se dá odhadovat maximálně 0,3 procentní růst cen,“ odhadl. „Rušení padesátníků přinese spíše úspory, jen asi desetina vydaných haléřů obíhá,“ ví Marek.