Drahé suroviny a slabá poptávka drtí světové automobilky

Praha - Výrobci automobilů po celém světě zažívají zlé časy. Se ztrátami se potýkají především americké automobilky, do problémů se však dostávají už i dříve prudce rostoucí japonští výrobci. Viník je jasný, jsou jím drahé suroviny. Ty na jedné straně producentům zdražují vstupy, na straně druhé straně spotřebitelé se, především kvůli rekordně vysokým cenám pohonných hmot, do koupě nových vozů příliš nehrnou.

Propad do ztráty letos oznámili největší americké automobilky. Koncern General Motors, který je největším výrobcem automobilů ve Spojených státech prodělal v prvním čtvrtletí 15,5 miliardy dolarů. Jeho největší konkurent Její domácí konkurent Ford Motor ohlásil čtvrtletní ztrátu 8,7 miliardy dolarů.

Pokles zisků však hlásí také japonské automobilky. Nissan Motor vydělal v uplynlém čtvrtletí o 40 procent méně. Pokles zisku oznámil i největší japonský výrobce Toyota, v druhém čtvrtletí vydělala 353,7 miliardy jenů (50 miliard korun), o 28 procent méně než v předchozích třech měsících.

Automobilky trápí zejména klesající poptávka ve Spojených státech. Před rekordně vysokými cenami ropy zde totiž spotřebitele, narozdíl od Česka, nechrání polštář silné koruny. Klesá tak zájem především o velké žíznivé automobily - někdejší symboly Spojených států. Americké automobilky už proto reagovaly plány na rozsáhlou restrukturalizaci. Kromě snižování počtu zaměstnanců chystají výraznou obměnu modelových řad. Velké pick-upy s vysokou spotřebou vystřídají menší úspornější vozy.

Krize odvětví, jakoby se zatím vyhýbala evropským výrobcům. Ti si, navzdory silnému kurzu eura, zatím vedou poměrně dobře. Největší evropská automobilka Volkswagen, jejíž součástí je rovněž česká Škoda Auto, zvýšila v prvním pololetí provozní zisk o 22 procent na 3,4 miliardy eur. Francouzský výrobce automobilů Renault vydělal 1,46 miliardy eur, což představuje sedmatřicetiprocentní nárůst. Jeho domácí konkurent PSA Peugeot Citroën si polepšil dokonce o 49 procent na 733 milionů eur.

  • Automobil značky Ford autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/264/26391.jpg
  • Továrna VW autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/253/25206.jpg