Americké akcie ve čtvrtek rapidně klesly, na vině je AIG

New York - Výrazné oslabení postihlo ve čtvrtek americké akcie. Investory totiž znepokojila zpráva o vysoké ztrátě v největší světové pojišťovně American International Group (AIG). K poklesu rovněž přispěly neuspokojivé červencové tržby maloobchodního gigantu Wal-Mart Stores.

Index Dow Jones se snížil o 1,93 procenta na 11.431,43 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 1,79 procenta na 1266,08 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 0,95 procenta na 2355,73 bodu, napsala agentura Reuters.

Propad společnost AIG byl vyšší než 18 procent, protože oznámila, že ve druhém čtvrtletí hospodařila s čistou ztrátou 5,36 miliardy dolarů (asi 83 miliard Kč), zatímco před rokem měla zisk 4,28 miliardy USD. Podnik je v červených číslech už tři čtvrtletí za sebou a musí odepisovat ztráty z investic do hypotečních nástrojů.

Oslabení zaznamenala i největší americká banka Citigroup poté, co se dohodla na urovnání obvinění z podvodů při prodeji některých cenných papírů a ze zničení důležitých dokumentů. Banka v rámci této dohody nakoupí zpět nelikvidní cenné papíry v hodnotě přes sedm miliard dolarů od zhruba 40 000 klientů ve Spojených státech. Zaplatí rovněž pokutu 100 milionů dolarů. Akcie společnosti klesly o více než šest procent.

V oblasti devizového trhu dolar posílil díky zprávě o překvapivém růstu prodeje domů a očekávání, že úrokové sazby v eurozóně se v nejbližší době nebudou zvyšovat. Euro vůči dolaru oslabilo o 0,5 procenta na sedmitýdenní minimum 1,5333 USD. Dolarový index vůči koši šesti předních měn se vyšplhal až na 74,604 bodu, tedy na nejvyšší úroveň od konce února.