Čínský drak je stále dravější

Peking - Čínská ekonomika je mnohem dravější než americká nebo evropská. Už za pár let by mohla vyrábět lepší a kvalitnější výrobky než Západ. I když ještě před třiceti lety byla Čína chudá zemědělská země, v polovině tohoto století má být čínské HDP dvakrát větší než v Americe. Dokládá to statistika, čínské firmy jsou totiž už nyní největší na světě.

Například ropná společnost PetroChina předčí i takové giganty jako ExxonMobil nebo General Electric. „Já myslím, že je velmi, velmi nebezpečná. Opravdu. Je to ekonomicky destabiližační prvek. Toto si Evropská unie vůbec neuvědomuje,“ uvedl Martin Havlena z firmy Autor.

Čína jako velmoc ponožek 

Čínské firmy ve svých rukou drží podstatnou část světové výroby, hlavně té méně sofistikované. Například jedna z fabrik ležících v regionu Pa-tchang vyrábí téměř polovina všech ponožek na světě. Prezidentka společnosti zabývající se výrobou ponožek Če-ťiang Chuang Tchung-Jing své postavení potvrzuje: „Ročně rosteme o 30 procent. Jsme tak konkurenceschopní, protože zaměstnanci dělají 6 dní v týdnu za pouhých 200 eur za měsíc.“

Levná pracovní síla už nechce být levná

Levná pracovní síla byla až dosud největším lákadlem pro domácí i zahraniční firmy. Tuto výhodu ale Čína pomalu ztrácí. Jen loni kvůli vysokým nákladům zkrachovalo v zemi jedenáct tisíc drobných montoven. „V centrech, kde působí většina zahraničních investorů, platy poměrně rychle dohánějí Západ,“ prohlásil Vít Vojta z poradenské a obchodní firmy AICTA .

Tím pádem země přestává být levnou dílnou světa. Spíše naopak, budoucnost čínského průmyslu by měla spočívat ve výrobě softwaru, biotechnologií, medicínských přístrojů nebo mikročipů. Třeba v solárních panelech jsou Čínani už teď světovou jedničkou. Svojí kvalitou jsou panely k nerozeznání od těch německých či italských.

Co nedokáží Číňané zkopírovat, jako by nebylo

Podle Martina Havleny Čína bez cizí pomoci perfektně zvládá telekomunikace, vesmírné technologie a zbrojní průmysl, znalosti z těchto oborů pak najdou své využití v běžného průmyslu. Proto si Západ před Čínou pečlivě střeží své know-how. Důvod je jednoduchý, Čína umí zkopírovat prakticky cokoli. Například jen z hongkongského přístavu vypluje k severoamerickým břehům šest tisíc kontejnerů denně, navíc většinu z nich nikdo nezkontroluje.

Podle odborníků není daleko doba, kdy se Čína postaví na vlastní nohy. Poté už technologie ze Západu nebude potřebovat, přičemž odvážnější odhady mluví o deseti letech. Čínské značky by pak mohly začít šlapat na paty těm evropským nebo americkým, časem je pak možná zcela vytlačí. 

  • Výroba ponožek v Číně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/354/35319.jpg
  • Výroba v Číně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/354/35322.jpg