Švýcarská UBS překvapila velkou ztrátou, chystá se její rozdělení

Curych - Největší švýcarská bankovní skupina UBS prodělala v letošním druhém čtvrtletí 358 milionů franků (asi 5,32 miliardy korun). Je to zásadní obrat oproti loňsku, kdy banka hospodařila se ziskem, a horší výsledek než se očekávalo. UBS, která je vůbec největší obětí americké finanční krize v Evropě, oznámila zásadní reorganizaci.

V rámci reorganizace má v příštích dvou letech skupinu UBS opustit celkem pět a půl tisíce zaměstnanců. Banka se také rozdělí na tři autonomní subjekty, aby eliminovala slabiny, které přinesla dosavadní strategie integrované bankovní skupiny se širokým záběrem.

Od investičního bankovnictví se především oddělí správa majetku, což byla pro UBS vždy jedna z nejvíce ceněných činností. Banka tím v zásadě přiznává, že její někdejší rozhodnutí začlenit všechny své aktivity do jedné skupiny byla velká chyba.

Vedle nečekaně vysoké ztráty, UBS také ve druhém čtvrtletí odepsala špatné investice za 5,1 miliardy dolarů. Kvůli výjimečně špatné finanční situaci banky se od ní navíc začínají odvracet její klienti. Z divize správy majetku za čtvrtletí odteklo 17,3 miliardy franků, zatímco globální divize správy aktiv přišla v čistém vyjádření o 24,5 miliardy franků.

Během čtvrtletí UBS ve všech svých pobočkách propustila dalších 2387 zaměstnanců, většinou v divizi investičního bankovnictví. Ústav tak měl na konci června v celém světě přes 81 tisíc zaměstnanců.