Získat hypotéku bude o něco těžší

Praha - Pravidla pro poskytování hypoték se zpřísňují. České banky požadují vyšší platy zájemců a výhled jejich finanční situace. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny. České banky tak reagují na krizi, kterou prochází trh s nemovitostmi v Americe. Tamní banky v honbě za novými klienty snižovaly nároky na jejich finanční zabezpečení. Milionům Američanům pak první problémy na hypotečním trhu zvedly splátky, až na ně přestali mít.

Hlavní ekonom Reiffeisen bank Pavel Mertlík říká, že banky si pod vlivem situace v USA vzaly jakousi periodu oddechu, kdy se zejména dívaly na to, jakým způsobem se řídí rizika. „Sledovaly, jestli se hypotéky prodávají odpovídajícím způsobem. Není to trend, je to dočasné,“ dodává.  

Češi si v letošním prvním pololetí půjčovali na bydlení výrazně méně než ve stejném období loni. Od ledna do června poskytly banky hypoteční úvěry za 59,5 miliardy korun. Loni ve stejném období tato částka dosáhla 74,5 miliardy. Meziročně tak počet poskytnutých hypoték klesl asi o pětinu. Problémy se získáním hypotéky mohou mít rozvedení lidé nebo podnikatelé s nižším vzděláním.