Unipetrol vydělal o 80 procent míň

Praha - Čistý zisk petrochemického holdingu Unipetrol vlastněného polskou skupinou PKN Orlen v lošním druhém čtvrtletí klesl na 302 milionů korun. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2007 to znamená pokles o 80 procent. Tržby společnosti naopak vzrostly zhruba o devět procent, na 27,1 miliardy korun.

„Hlavními důvody jsou propad marží v petrochemickém průmyslu. Petrochemický segment Unipetrolu vykázal provozní ztrátu 260 milionů korun, když ještě před rokem vykázal zisk 1,4 miliardy korun,“ vysvětlil analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič. Firma se naopak zlepšila v rafinériích a prodeji pohonných hmot.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. PKN Orlen vlastní v Unipetrolu téměř 63 procent akcií. Zbytek drží menšinoví akcionáři.

Za celý loňský rok Unipetrolu klesl čistý zisk především kvůli prodloužení odstávek v litvínovské rafinerii o 22 procent, tedy na 1,2 miliardy korun. Konsolidované tržby se meziročně snížily o pět procent, na 88,8 miliardy korun.