Na bydlení si Češi stále častěji půjčují od stavební spořitelny

Praha - Investice do bydlení hradí Češi stále častěji z úvěru od stavební spořitelny. V období od ledna do konce července stavební spořitelny půjčily o pětinu víc peněz než ve stejném období loni - celkem 44,6 miliardy korun. Takové výsledky mohou stavebním spořitelnám jen závidět bankovní domy. Počet nově poskytnutých hypoték se totiž v prvním pololetí snížil o pětinu na 59,5 miliardy. Podle odborníků už má Česko zlatý věk hypoték za sebou.

Obchody za sedm měsíců letošního roku stouply téměř všem stavebním spořitelnám, pouze Modrá pyramida zaznamenala mírný pokles objemu nových úvěrů. V případě stavebního spoření Češi mají zájem nejen o úvěry, ale i o nové smlouvy o stavebním spoření. Všechny stavební spořitelny v meziročním srovnání uzavřely více nových smluv, celkem 532 tisíc.

Lidé si u stavebních spořitelen půjčují stále více peněz. Zatímco loni byla průměrná výše úvěru ze stavebního spoření necelých 400 tisíc korun, letos už se pohybuje kolem půl milionu.

Stavební spořitelny podle odborníků těží nejen z nižších nabízených úrokových sazeb, ale rovněž ze zastaralosti bytového fondu. Lidé totiž na rekonstrukce bytů a domů využívají více stavební spoření než hypotéky.

Samotné stavební spoření zůstává stále oblíbené jako relativně výhodný způsob pro ukládání peněz, hlavně kvůli každoroční státní podpoře. Zároveň ale tento produkt využívají mnohem více k investicím do svého bydlení. Tento trend podporují i stavební spořitelny, které pomalu začínají konkurovat hypotečním bankám mimo jiné i v refinancování hypoték.