Agrární komora zvažuje regulaci cen mléka

Praha - Agrární komora (AK) zvažuje, že bude regulovat produkci mléka kvůli nízkým výkupním cenám. Nynější ceny podle zemědělců nepokrývají náklady na výrobu. Největší české mlékárny ceny, za které vykupují mléko od farmářů, dále snížily pod hranici osmi korun za litr.

„Zvýšíme tlak na producenty mléka, kteří nejsou organizovaní, aby vstoupili do odbytových organizací a tím se zvýšila vyjednávací pozice,“ řekl prezident AK Jan Veleba na dnešní poradě vedení komory se šéfy krajských poboček. „Diskutovali jsme o možnosti přibrzdit mléko těm mlékárnám, které mají nejnižší cenu. Budeme se s mlékárnami bavit, abychom nějakým způsobem našli mechanismus a kopírovali cenu mléka v sousedním Německu, což je trh, který určuje evropskou cenu mléka,“ dodal.

Největší česká mlékárna Madeta začátkem měsíce snížila výkupní ceny o 70 haléřů na 7,80 korun za litr. Důvodem je údajně klesající poptávka po mléčných výrobcích a v jejím důsledku klesající cena na světových trzích. Rozhodnutí Madety posléze následovaly i další české mlékárny.

Kvůli snižování cen chce nyní Madetu prošetřit Antimonopolní úřad (ÚOHS). Mlékárna totiž svůj krok předem avizovala v médiích. Podle předsedy ÚOHS Martina Peciny by však výrobci neměli dávat cenové signály přes média.