Pošťáci chtějí stávkovat, brání se propouštění

Praha - Stávka se v Česku stává stále častěji užívaným receptem proti zvůli zaměstnavatele. Restrukturalizace a kroky ke zefektivňování podnikání, jejichž daní je propuštění nejméně adaptibilních pracovníků, rozpálily v minulých týdnech odboráře pražského Siemensu, teď s ní hrozí zaměstnanci pošty. Plánované propouštění 2 500 z nich nenechalo klidným ani jedno ze tří odborových sdružení ve státním podniku.

„Fronty u přepážek jsou samozřejmostí, proč propouštět?“

mluvčí ČMKOS Jana Kašparová

Pošta se podle svého mluvčího Iva Mravinace chová standardně, jako každá firma, která musí myslet na budoucnost. „Pokud má být konkurenceschopná, musí užívat všechny nástroje, které vedou ke snižování nákladů při zachování potřebné kvality služeb. Pokud skutečně dojde ke snížení kvality, což nelze předem jednoznačně vyloučit, bude se jednat pouze o krátkodobý jev,“ dodal.

„Optimalizace je nutná, je to manažerské rozhodnutí,“

GŘ České pošty Karel Kratina

Optimalizaci počtu zaměstnanců vyhlásilo vedení firmy jako direktivní rozhodnutí. „Je to manažerské rozhodnutí. Pokud máme lépe zaplatit naše zaměstnance, je optimalizace nutná. Letos jsme zvedli průměrný plat o 14,5 procenta a je nezbytné v tomto trendu pokračovat. Nemůžou nám odcházet lidi, které potřebujeme. Je lepší se rozloučit s těmi, kteří nejsou na poště nezbytní,“ uvedl generální ředitel pošty Karel Kratina.

Odbory s optimalizací nesouhlasí, požadují její odložení a další vyjednávání s vedením České pošty. O svém stanovisku informovaly ministerstvo vnitra, ministerstvo práce a sociálních věcí, Český telekomunikační úřad i dozorčí radu pošty.

Pošta zaměstnává celkem 37 tisíc pracovníků, příští rok se připravuje její privatizace ruku v ruce s privatizací celého odvětví. Doposud má Česká pošta monopol na doručování drobných zásilek.