Česká ekonomika znovu přibrzdila - více, než se čekalo

Praha - Česká ekonomika v letošním druhém čtvrtletí dále zpomalila. Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostl hrubý domácí produkt meziročně o 4,5 procenta, což je horší výsledek, než se očekávalo. Analytici předpokládali růst o 4,8 procenta. ČSÚ dnes také zpřesnil odhad růstu v prvním čtvrtletí z 5,3 procenta na 5,1 procenta.

Zpomalení růstu HDP mělo podle ČSÚ hned několik příčin. První z nich bylo oslabení hospodářského růstu v ostatních zemích Evropské unie, kam směřuje většina českého exportu. Nepříznivě na ekonomický vývoj působila také sílící koruna. Podepsalo se na něm ale také zpomalení růstu výdajů domácností na konečnou spotřebu způsobené vysokou inflací.

Platy nerostou, obchodníci nezlevňují 

Menší ochota lidí utrácet se odrazila i na klesajícím tempu růstu tržeb maloobchodníků. Ti v červnu utržili meziročně o 1,4 procenta víc než před rokem po květnovém růstu o 2,5 procenta. Podle analytika ČSOB Jana Bureše mohou za zpomalení růstu tržeb také jen zvolna se zvyšující reálné mzdy a neochota obchodníků zlevňovat navzdory sílící koruně. „Obchodníci se sami ochuzují o to, aby nějakým způsobem akcelerovali tržby v obchodě,“ dodává Bureš.

Stále relativně vysoký růst HDP v Česku podle Bureše drží silný export. „Měsíční výsledky zahraničního obchodu byly dosud excelentní,“ podotknul. Svou roli sehrála také zvyšující se zaměstnanost. ČSÚ odhaduje, že po odstranění sezonních vlivů vzrostla celková zaměstnanost ve druhém čtvrtletí meziročně o 1,8 procenta.

„Dá se říct, že česká ekonomika je stále v dobré kondici. Zpomalujeme především kvůli tomu, že méně utrácíme doma. Z hlediska vnější rovnováhy platební bilance je tak všechno v pořádku, protože šetříme doma a více vyvážíme,“ zdůraznil Bureš.

Slovo recese nevzrušuje ani ekonoma Pavla Mertlíka. „Recese se nás netýká ani zdaleka, stejně tak nelze recesi vyhlížet ani v Evropě,“ uklidnil Mertlík.

Ekonomika bude dál zpomalovat 

Pomalejší vývoj hospodářství čekají statistici micméně i v dalších měsících. Ve třetím kvartále si tak ekonomika nejspíš připíše ještě méně než 4,5 procenta. Centrální banka odhaduje, že za celý rok posílí české hospodářství o 4,1 procenta, ministerstvo financí počítá s růstem 4,6 procenta. Všchny odhady jsou tak výrazně nižší než loňský rekordní výsledek 6,6 procenta.

Zpomaluje celá Evropa 

„Zlaté časy“ však nepominuly jen v Česku. Slovenská ekonomika rostla podle dnešních odhadů tamního statistického úřadu ve druhém čtvrtletí o 7,6 procenta, což je nejméně od roku 2005. Německé hospodářství zaznamenalo proti prvnímu čtvrtletí dokonce půlprocentní pokles. „Proexportně zaměřená výroba v Čechách i na Slovensku se rozjíždí, putuje na západoevropské trhy a současné zpomalení západní Evropy na to zatím má pramalý vliv. Proto i stále tak vysoká čísla růstu ze střední Evropy,“ dodává Bureš.