Na skok v nejliberálnější ekonomice světa, jedenácté nejsilnější

Hong Kong - Hong Kong je odjakživa brán za výspu kapitalismu v jihovýchodní Asii, řada společností zde zakládá své sídla, pobočky, využívá transparentního právního řádu a nízké daňové povinnosti. O atmosféře v této ostrovní zemičce hovořil pro ČT24 tamní ministr financí Jong Tsang a tajemník Hongkongské komory Martin Levanti. V Hongkongu probíhají na hrách XXIX. letní olympiády jezdecké disciplíny, je to jeden z důkazů sepjatosti s Čínou. Hongkong je totiž takzvanou Zvláštní administrativní zónou Čínské lidové republiky.

„Každá země si musí najít nějakou svou komparativní výhodu a ta je dynamická, v 60. letech jsme hodně vyráběli, pak ale začaly stoupat náklady na pracovní sílu a my jsme se soustředili na služby, dnes je více jak 90 procent našeho HDP situováno ve službách, profilujeme se finančnictvím, logistikou,“ popsal svou zemi její ministr financí.

Ani Hongkong ale nežije sám pro sebe. Tamní strážce státní kasy vnímá i jisté mráčky na obloze, kterážto mohla by se zdát bez poskvrnky. „Samozřejmě se vrtochy dnešní ekonomiky dotýkají i nás, nemůžeme říct, že by nás finanční krize Spojených států nepoznamenala. Zasaženy jsou ale jen některé banky. Spíše nás trápí rostoucí inflace, dotýká se především nízkopříjmové skupiny obyvatel,“ postěžoval si ministr.

„Spojení s Čínou je naše silná stránka, ale stále fungují dva systémy,“ upozornil na soběstačnost své země Tsang. Slogan „Jedna země, dva systémy“ stále platí. „Fiskální i měnovou politiku si řídíme sami. Daně, které vybereme v Hongkongu, v Hongkongu také zůstanou. Proto si můžeme dovolit nízké daně, pro fyzické osoby ve výši 15 procent, pro podniky jen o procento vyšší,“ uzavřel rozhovor.

I na Čechy jsou v Hongkongu zvědaví

Obchodní bilance s Hongkongem nevykazuje zaznamenání hodné objemy, přesto je ostrovanům co nabídnout. „Potenciál bych viděl v luxusním zboží, Číňané z pevniny jezdí na ostrov utrácet, realizaci českých firem bych viděl v oblasti třeba sklářství nebo kvalitního vína,“ doporučuje Martin Levanti. „Jsme vnímáni jako exotická země,“ dodal Levanti.

Hong Kong se se svými 7 miliony obyvatel rozkládá na čtyřech ostrovech o rozloze téměř 1 100 kilometrů čtverečních. Smlouvou mezi Velkou Británií a Čínou je mu od roku 1997 poskytnuta nezávislost, leč ochrana po dobu 50 let.