Vlaky HighJet bude Student Agency provozovat ze Slovenska

Praha - V Česku neuspěli, přesto český trh obslouží. Dopravce Student Agency připravuje rozjezd svého ambiciózního plánu na silnou konkurenci Českým drahám. Ředitel agentury Roman Jančura nevěří českému podnikatelskému klimatu v oblasti dopravy na železnici, a tak své vlaky usídlí na Slovensku. Jančura si připsal i další úspěch. Během jednáních v České republice v rámci jejího předsednictví v Evropské unii budou evropské politiky vozit právě autobusy Student Agency.

Žluté vlaky vyjedou ze Slovenska

Student Agency dnes také zveřejnila podrobnosti o chystaném nasazení vlaků HighJet. V Česku se je chystá provozovat prostřednictvím stejnojmenné firmy, kterou chce SA založit na Slovensku. Jančura se pro tento krok údajně rozhodl z obav před ochranou plánovaných miliardových investic. Z jednání české vlády a hlavně ministerstva dopravy cítí náznaky, že se stát bude snažit vstupu SA do železnice bránit.

Původně Jančura hrozil, že plánované investice přesune do okolních zemí, zatím ale v zahraničí založí jen dceřinou firmu. Zahraniční podnik má podle něj větší šanci uchránit své investice v Česku než domácí společnost.

Jančura dlouhodobě obviňuje vládu kvůli tomu, že brání vstupu konkurence na železnici a že nedovoleně podporuje dominantního hráče na trhu - České dráhy. Naposledy šlo o záměr vlády převést z Českých drah na státní Správu železniční dopravní cesty (SŽDC) majetek za 12 miliard korun. Ještě v dubnu přitom novela zákona o Českých drahách počítala s tím, že majetek ČD bude převeden za celkem 400 milionů korun.

Student Agency vyhrála i zakázku na „eurobusy“

Úřad vlády uvedl, že zakázku sice firma vyhrála, ale zatím s ní vláda neuzavřela smlouvu. Její detaily obě strany teprve dolaďují, řekla mluvčí vicepremiéra pro EU Michaela Jelínková.

Podle majitele Student Agency Radima Jančury pronajme brněnská firma státu celkem dvacet autbusů. Sedmnáct z nich pak budou zcela nové vozy, které mají být vyrobeny do konce letošního roku. Firma tak nebude muset stahovat autobusy z běžných linek. Autobusy by podle jeho slov firma nakoupila i bez zakázky pro úřad vlády, stalo by se tak ale nejspíš až před začátkem sezony, na jaře příštího roku.

Předsednickou funkci Evropské unie převezme Česko od Francie na začátku příštího roku, počátkem července ji předá Švédsku.