Britské firmy musí za právo zaměstnat mimounijního pracovníka platit 1 000 liber

Londýn - Velká Británie zpřísňuje imigrační politiku. Zaostřeno má hlavně na pracovníky ze zemí mimo Evropskou unii. Firmy za jejich zaměstnávání budou muset platit. Británie se tak chce vyvarovat přílivu nežádoucích zaměstnanců.

Speciální licence umožňující zaměstnat pracovníka s pasem vydaným mimo EU přijde firmu od listopadu na 300 až 1000 liber. Navíc musí sponzorovat příjezd každého takového zaměstnance, o jeho sponzorství ještě zažádat, což jim z kapes vytáhne dalších 170 liber.

„Změny mají zajistit, aby do země byly puštěni jen pracovní síly, které Británie potřebuje,“ argumentuje šéf imigrační agendy britského establishmentu Lin Homer. Důvod lze ale spatřovat jinde. Hrozící recese zřejmě sáhne i na výši nezaměstnanosti a tady dostávají přednost domácí. „Velká Británie pod dojmem amerického hospodářského zpomalení sklouzává do recese, tím pádem tam roste nezaměstnanost, a to nejjednoduší, co může udělat, je zkusit omezit příliv nových pracovních sil na trh,“ myslí si Jakub Hejsek z Grafton Recruitments.