ČSSD: Vláda vytváří kolem Lesů ČR kouřovou clonu, která má zakrýt privatizaci podniku

Praha - Stínový ministr zemědělství Michal Hašek (ČSSD) dnes vyzval k provedení auditu hospodaření Lesů České republiky. Reaguje tak na řadu pochybností, které jednání státního podniku v poslední době vyvolalo. Sociální demokraté se obávají, že vláda chce tímto způsobem odvést pozornost od částečné privatizace firmy. Ministr zemědělství Petr Gandalovič o audit žádat nehodlá

V poslední době vzbudilo pochybnosti hned několik výběrových řízení Lesů ČR. Sporný byl například tendr na informační technologie, který byl pro podnik nevýhodný a připravil ho o 120 milionů korun. Bouřlivé diskuse vyvolalo i ukládání stamilionových částek do soukromých fondů, o kterém Lesy ČR neinformovaly ani dozorčí radu, ani ministerstvo zemědělství.

„Nepovažuji situaci v Lesích ČR za náhodnou,“ zdůraznil Hašek. Za možné příčiny afér označil mocenský boj uvnitř ODS a lobbistické tlaky dřevařských firem. Nevyloučil ale ani možnost, že se jedná o kouřovou clonu, kterou chce občanská demokracie odvrátit pozornost médií od privatizace státního podniku.

Audit - čím dříve, tím lépe

Hašek trvá na tom, aby audit zadalo ministerstvo zemědělství nebo vláda co nejdříve. „Podle výsledků forenzního auditu by měla být vyvozena konkrétní personální zodpovědnost vůči managementu státního podniku. Pokud se ukáže, že ten management byl vybrán špatně a řízen špatně, nevynechávám ani zodpovědnost Petra Gandaloviče jako ministra zemědělství,“ podtrhl.

Pokud vláda a ministerstvo zemědělství výzvu k provedení auditu neuposlechne, hrozí sociální demokraté tím, že využijí všechny možnosti, které jim platné zákony dávají. Budou například interpelovat premiéra Mirka Topolánka i ministra zemědělství Gandaloviče.

Podle Gandaloviče dělá ČSSD z komára velblouda

ODS nařčení a hrozby kategoricky odmítá. Petr Gandalovič tvrdí, že situace není tak vážná, aby si vyžádala provedení forenzního auditu. „Státní podnik Lesy ČR má svou dozorčí radu, která řádně pracuje, má všechny informace a sociální demokracie v ní má svého zástupce, to znamená, že všechny informace může pan Hašek získat tímto způsobem,“ podtrhl v rozhovoru pro ČT24.

Gandalovič v kauze okolo Lesů vidí pouze individuální pochybení jednotlivců, struktury celé společnosti dle něj revizi nepotřebují. Odpoledne ministr řekl, že trestně stíhán za tuto kauzu by měl být Martin Jiránek, bývalý zaměstnanec LČR zodpovědný za podepsání pochybných smluv. Ministr v souvislosti s ním vyzval LČR, aby specifikovaly obžalobu, která je nyní podána na neznámého pachatele, a konkretizovaly své trestní oznámení.