Němci se bojí cizího kapitálu, vláda chce mít právo jeho příchod vetovat

Berlín - Německá vláda schválila přísnější ochranu strategických podniků. Chce zabránit tomu, aby je ovládly fondy z Číny nebo Perského zálivu. Dosud si Němci hlídali jen zbrojní průmysl, i když v případě dalších odvětví opět příslušné autority argumentují bezpečností. Pokud zákon projde parlamentem, bude platit pro všechna odvětví.

Takzvané suverénní fondy, zjednodušeně přeloženo ovládané vládami, už vlastní desetinu bank Spojených států, v Německu s nimi dobrou zkušenost udělal už například Daimler. Přesto právě jejich rozpínavost nenechá spát německým strážcům trhu. Předpis na způsob takzvaného Volkswagenova zákona má ponechat národní chloubu doma.

Podle návrhu by vláda mohla vetovat některé akvizice. To v případě, že investor koupí víc než čtvrtinu podniku a jeho příchod ohrozí zájmy nebo bezpečnost Německa. Podle kritiků tím jedna z největších světových ekonomik odradí zahraniční kapitál. Berlín to však popírá. Tvrdí, že bude zasahovat jen ve výjimečných případech. „Zahraniční investoři jsou u nás vítáni, zákon budeme uplatňovat opatrně. Předpokládám, že ani Brusel nebude mít námitky,“ ujišťuje o svobodnosti německého trhu ministr hospodářství Michael Glos.