Živitelka rozdá Zlaté klasy, na dožínky přijede prezident

České Budějovice - Na českobudějovickém výstavišti začíná dnes jubilejní 35. ročník mezinárodního agrosalonu Země živitelka. Až do úterý se na něm představí 665 vystavovatelů a obchodníků. Dnes odborné komise rozdaly ocenění Klasa. Součástí agrosalonu bude tradičně soutěž Zlatý klas, kterou vyhlašuje ministerstvo zemědělství v pěti oborech. V sobotu jsou na programu Národní dožínky za účasti prezidenta Václava Klause, neděle je Dnem Jihočeského kraje.

Návštěvníci uvidí hlavně novinky z oblasti zemědělské techniky, rostlinné a živočišné výroby a potravinářství. Představí se rovněž ovocnáři, zahrádkáři, myslivci, rybáři či včelaři. Loni přilákala Země živitelka 113 tisíc návštěvníků, obdobný ohlas očekávají pořadatelé i letos.

Letošního ročníku Země živitelky se zúčastní 107 zahraničních vystavovatelů. Novinkou bude přímá účast polského ministerstva zemědělství, v pondělí se uskuteční česko-polský den. Výstaviště bude otevřené každý den od 9:00 do 18:00, v úterý zavře brány o hodinu dříve.