Rebelující poslanci vládní koalice přidali rodičům nemocných dětí

Praha - V Poslanecké sněmovně to dnes vřelo. Několik poslanců občanské demokracie za vydatné podpory opozice prosadilo do novely zákona o státní sociální podpoře změnu, která se týká vyplácení rodičovských dávek rodičům, kteří pečují o těžce nemocné nebo postižené dítě. Pokud návrh ve schválené podobě projde i Senátem a podepíše ho prezident, mohli by rodiče dávku ve výši 7600 korun měsíčně pobírat až do patnácti let dítěte, nikoliv pouze do sedmi let, jako je tomu nyní.

Změnu v zákoně navrhla poslankyně ODS Alena Páralová. „Když dítě onemocní těžkou chorobou, jako je rakovina či leukemie, a je mu víc než sedm let, matka s ním obvykle zůstane doma. Rodina jezdí s dítětem do Motola, do Brna, tatínek pauzíruje v práci, maminka opustí zaměstnání, nikdo za ni neplatí zdravotní a sociální pojištění,“ odůvodnila svůj požadavek Páralová.

Hlasování nakonec vyvolalo v řadách občanských demokratů paniku. Pozměňovací návrh totiž prošel, kromě opozice ho podpořilo i několik dalších koaličních poslanců. Z ODS do skupiny rebelů patřil Vlastimil Tlustý, Juraj Raninec, Jan Schwippel a Jan Klas. Se svým hlasem přispěchal navíc i lidovec Ludvík Hovorka.

Zbytku ODS se pozměňovací návrh příliš nelíbí. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas ale neztrácí hlavu. Přílepek se chce ze zákona pokusit odstranit během hlasování v Senátu.