V Evropě jsou k dostání některé zdraví škodlivé psací potřeby

Praha - Na evropském trhu se vyskytly zdravotně závadné psací potřeby. Uvádí to dnešní tisková zpráva Sdružení obrany spotřebitelů (SOS). Nebezpečné produkty vyrobené v Číně, Hongkongu a Francii byly zachyceny v Německu, Švédsku, Maďarsku, Velké Británii a v Irsku. Přestože Česká obchodní inspekce o jejich přítomnosti na českém trhu zatím neinformovala, jejich výskyt je podle SOS pravděpodobný.

„Zvlášť nyní před začátkem školního roku se dá s velkou pravděpodobností předpokládat, že se tyto výrobky v naší republice objeví,“ varuje mluvčí SOS Ivana Picková. „Pokud je nebudou nabízet v kamenných obchodech, je možný jejich výskyt v tržnicích, případně si je lidé mohou přivážet ze svých cest do zahraničí,“ dodává.

Nebezpečné psací potřeby zachytil i výstražný evropský informační systém o nebezpečných výrobcích nepotravinářského charakteru s výjimkou léčiv, nazývaný RAPEX.

Podle SOS je největší nebezpečí u zvýrazňovačů zachycených v Německu, u nichž byl několikanásobně překročen obsah benzenu.

U tří typů dětských gum pak hrozí vdechnutí součástky, u dalších typů gum hrozí jejich záměna s potravinami, neboť svým tvarem a vzhledem imitují různé druhy ovoce a zmrzliny, a hrozí tak jejich záměna. U několika gum bylo zjištěno nadměrné množství ftalátů. Ty znamenají opravdu velké nebezpečí pro zdraví dětí a nesmí být v hračkách obsaženy vůbec.

Podobný problém se vyskytl také ve Velké Británii u zachycených žertovných per a tužek. Ty kromě ftalátů obsahovaly také nebezpečné plasty.

U olejových barev zachycených ve Švédsku byl zjištěn vysoký výskyt nebezpečného olova a chromu. Škodlivé látky byly též zjištěny v dětských lacích na nehty vyrobených v Hongkongu. V Irsku a ve Španělsku se vyskytly soupravy dětského make-upu kontaminované nebezpečnými mikroorganismy.